Uzmanlar nefes darlığı çeken kişilerin nefes darlığını kontrol altına alabilmeleri için ilk etapta basit bir önlem öneriyor.  Nefes darlığını kontrole almanın püf noktalarını açıklayan Özel Ortadoğu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uzman Dr. Nezaket Erdoğan, “Nefes darlığının şiddetlendiği zamanlarda derin nefes aldıktan sonra ıslık çalar gibi dudaklarınızı büzerek nefesinizi yavaş bir şekilde dışarıya doğru üfleyin” dedi.

Evde yapabileceğiniz egzersizler

Uzm. Dr. Nezaket Erdoğan, bu konudaki diğer önerilerini de şu şekilde sıraladı: "Sırtınızı dik olacak şekilde rahat bir koltuk, divan veya sandalyeye oturun. Bir elinizi göğsünüzün üzerine diğer elinizi ise karın bölgenize koyun. Nefes alıp verirken göğsünüzün üzerindeki el hareket etmemelidir. Burundan bir, iki sayılarını söyleyerek nefes alın. Nefes alırken göğsünüz hareket etmesin, karın kaslarınız 

yukarıya doğru hareket etsin. Daha sonra bir, iki, üç, dört sayılarını söyleyerek yine burundan aldığınız nefesi dışarıya doğru üfleyin. Soluk alıp vermeniz bu şekilde olana kadar bu egzersize devam etmelisiniz".

“Dünya KOAH Günü”

Dünyada giderek artış gösteren KOAH hakkında bilinci artırmak amacıyla her yıl kasım ayının üçüncü Çarşambasının "Dünya KOAH Günü" etkinliklerine ayrıldığını kaydeden Erdoğan, "Dünya KOAH günü Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığına karşı Küresel Girişim (GOLD) grubu tarafından tüm dünya ülkelerinde düzenlenmektedir. Kendilerinde KOAH olduğunun farkında olmayan kişilerin basit bir solunum testi yaptırması ve erken tanısı teşvik edilmektedir” diye konuştu.

Çok sayıda insan KOAH hastası olduğunun farkında değil

Dünyada her dört kişiden sadece birinin hastalığının farkında olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ülkemizde her on kişiden dokuzu, hasta olduğunu bilmemektedir Kendinizi ihmal etmeyin. Nefes darlığı, öksürük, balgam yakınmalarınız varsa, mutlaka göğüs hastalıkları uzmanına başvurun ve KOAH hastası iseniz erken tanı şansını yakalayın"