“DÜZENSİZ BESLENME SAĞLIĞI BOZUYOR”

Obezitenin günümüzün en yaygın sağlık sorunlarından biri haline geldiğine dikkat çeken Cavlak, yoğun iş temposu ve okul hayatının, insanları yanlış beslenmeye ittiği yorumunda bulundu. Cavlak, kolay ve hızlı olmasından dolayı yenilen fast food, simit, poğaça ve börek gibi hamur işleri gibi gıda ürünleri ile düzensiz bir beslenme sürecine girilmesinin, sağlığı da tehdit ederken, obeziteye de davetiye çıkarttığını anlattı.

 

“YANLIŞ DİYET VERİLEN KİLOLARI GERİ ALDIRIR”

Böylelikle alınan kiloların, yine aynı şekilde hızla verilsin diye kişilerin yanlış diyetlere yöneldiğini kaydeden Cavlak, insan vücudunun her türlü besin grubuna ihtiyacı olduğunu hatırlattı. Cavlak, bu nedenle tek yönlü beslenme ile yapılan diyetlerin, kişinin yanlış kilo vermesine ve hatta verdiği kiloları da çok hızlı bir şekilde almasına neden olabileceği uyarısında bulundu.

 

“SÜREKLİ KİLO VERMEK DOĞRU DEĞİL”

Diyetisyen Cavlak, sürekli kilo vermenin bir süre sonra metabolizmayı yavaşlatacağını ve kişinin hiç kilo veremez bir hale gelebileceğine işaret etti. ‘Doğru bilinen yanlışlar’a dikkat çeken Cavlak, bir ya da iki öğün yemek yenilmesinin kilo verilmesine değil, aksine kilo alınmasına ya da hiç verememesine neden olacağını belirtti. Metabolizmanın yavaşlayacağı için bunun doğru bir çözüm olmadığını kaydeden Cavlak, açıklamasını şöyle sürdürdü:

 

“DOĞRU MİKTARDA DOĞRU BESİN”

“Bir dilim pastanın kalorisi belki bir akşam yemeği ile eşdeğerdir. Ancak pastanın içinde fazlası ile şeker, un ve yağ bulunuyor. Bunlar da vücudumuzda yağ artışı ile kilo artışına neden oluyor. Halbuki akşam yemeğinde sağlıklı besinlerden doğru miktarda aldığınızda kilo artışı gözlenmez.” Cavlak, ‘hayatımdan ekmeği çıkarttım’ şeklinde özetlenebilecek olan bir yaklaşımın, zayıflama konusunda en sık yapılan yanlış olduğunun altını çizdi.

 

TEK SORUMLU EKMEK DEĞİL

Ekmek yemeyip, bunun yerine tüketilen pilav, poğaça ve börek tüketildiğini anlatan Serap Çiçektakan Cavlak, “Aynı zamanda doymamız için 2 dilim ekmek yeterliyken, pilavdan 1-1.5 tabak yememiz gerekir. Böylelikle hem yaklaşık 5-6 dilim ekmek, hem de yağ tüketimi artmış olur. Bu çok yanlış bir uygulama. Ekmek, günah keçisi değil. Sağlıklı kilo verilmesinin yolu; sağlıklı beslenmektir” diye konuştu.

 

“AZ AZ SIK SIK BESLENİLMELİ”

Sağlıklı bir şekilde zayıflamak isteyenlere önerilerde de bulunan Cavlak, az az sık sık beslenilmesi, yağ ve şekerden uzak durulması, süt, yoğurt, et, peynir, ekmek, sebze ve meyvelerden doğru miktarlarda alınması, hareketli olmanın zayıflamak için yeterli olacağını anlattı. Cavlak, “Etrafınızda neredeyse her 3 kişiden biri diyetisyen gibi size önerilerde bulunur” dedi.

 

“HERKESİN DİYETİ KENDİNE ÖZEL”

Herkesin diyetinin, yine kendine özel olduğunu vurgulayan Diyetisyen Serap Çiçektakan Cavlak, açıklamasının devamında da şu görüşleri dile getirdi; “Bu nedenle söylenen şeyin doğruluk derecesini öğrenin ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanabilmek için doğru kaynaklardan diyet önerileri alın. Bırakın komşunun diyeti komşuda kalsın.”