“ÜLKE NÜFUSUNDAN DAHA FAZLA ACİL BAŞVURUSU VAR”

Son yapılan Türkiye İstatistik Enstitüsü verilerine göre bir yılda acil servislere başvuru oranının 115 milyonu geçmiş durumda olduğunu açıklayan Adana Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, “Türkiye bu oranla dünyada bir yılda nüfusundan daha fazla acil başvurusuna sahip tek ülke. Sağlık Bakanlığının bu uygulaması ile acil servislerde yeni poliklinikler açılarak acile gelen hastalar bu polikliniklere yönlendirilerek, acil servislere başvuran hasta sayısının azaltılması planlanmakta. Bu uygulama hekimlere  bir zamanlar eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş’un zamanında da uygulamaya konan vardiya sistemini hatırlatıyor. O zamanda dünyada böyle bir uygulama olmadığı ve sağlık sistemine herhangi bir faydası olmadığı için kısa bir süre sonra kaldırılmıştı.”

“ACİLLERE BAŞVURAN HASTALARIN %90’INDAN FAZLASI ACİL DEĞİL”

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, acile başvuran hastaların %80’inin gerçek  acil hasta olmadığına vurgu yaparak “Örneğin, semptomu, kulak ağrısı, gribal enfeksiyonu olan hasta, problemini çözmek için sabah mesaisi var, işe gidecek ama sabahleyin tekrar hastaneye gelme sorunu var. Acile geliyor. Bu tespitten sonra acil servisleri yeniden dizayn etme hususu ortaya çıktı. Yeni bir çalışmayla, madem bu ihtiyaç var, mesaiden sonra ayaktan sağlık hizmetlerini sürdürecek mekanizmayı da başlattık” ifadelerini kullandığını hatırlatan Başkan Doç. Dr. Ökten, yönetim kurulu adına yaptığı açıklamada, “Acillere başvuran hastaların %90’ından fazlasının acil değil. Sağlık Bakanlığının önerdiği bu sistem var olan sorunu çözmeyeceği gibi aksine arttıracaktır. Acil servisler içine veya acil servis yanına açılacak polikliniklerin acile gelen hasta sayısını daha da arttıracak ve acil servislerde zaten çok yoğun olan hasta sayısı artarak acil servislerde verilen sağlık hizmetlerinin kalitesini  de düşürecektir.”




“SORUN ÇÖZÜLMEYECEĞİ GİBİ ARTACAKTIR”

Doç. Dr. Ökten, ‘Yeşil Alan 2’ gibi uygulamaların da pratikte mümkün olmayacağını artık tüm hastaların kendilerini acil  hasta olarak değerlendireceklerini, yeşil alan 2 konusunda ısrar eden hekimlerin hasta veya yakınları tarafından şikayet ve şiddete daha fazla maruz kalacakları, hekimlere esnek çalışma sistemini dayattığını, uygulanacak olan bu sistemin bu yönlerine hiç dikkat edilmediğini belirterek bu uygulamanın var olan sorunu çözmekten ziyade daha da arttıracağını, bakanlığın bu kararının aciller daha fazla acillik olmadan kaldırılmasını istedi.