Panele konuşmacı olarak Hacettepe Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Gümüşel, Prof. Dr. Rümeysa Demirdamar ve TEB Eczacılık Akademisi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Başaran katıldı.
 
SAHTE BİR BAHAR GÖRÜNTÜSÜ YAŞANDI
İlaç ve Eczacılık alanında yaşanan değişimlerin irdelendiği “Akademik Bakış İle Değişen Eczacılık” panelinin açılış konuşmasını yapan Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ersun Özkan, “Bu güne kadar yaptığımız panellerde genellikle işin siyasi kısmı konuşuldu. Bizler mesleki olarak neler yaşıyoruz? Nereye gidiyoruz? En azından yeni bir ufuk oluştursun düşüncesiyle bu paneli oluşturduk. Hepinizin hatırlayacağı gibi iki binli yılların başından itibaren sağlık alanında ciddi değişiklikler yapıldı. İlaç ve sağlık piyasacı bir anlayışa terk edildi. Sağlık ulaşılır ve ücretsiz olması gerekirken yeni anlayışla tamamen paralı hale getirildi. 2004 yılında ilaç fiyat kararnamesi değişikliği ardından yeşil kart ve SGK hastalarının serbest eczanelerden hizmet satın almaya başlamasıyla birlikte ‘Sahte Bir Bahar’ görüntüsüyle eczane cirolarının arttığı, eczane ekonomilerinin düzeldiği bir algı yaratıldı. Fakat bu Sağlıkta Dönüşümle aile hekimliği uygulamaları, hızla çoğalan özel poliklinik ve özel hastaneler, ortaya çıkan kamu maliyetleri ki, yıl da 2-3 olan doktora gidiş oranının sekizlere çıkmasıyla birlikte, alınan özellikle ilaç fiyat düşüşleri, kamu kurum ıskontoları, global bütçe uygulamaları eczane ekonomilerini çok zor durumda bıraktı. O günden bu güne eczane ekonomilerinde yaşanan bu sıkıntılarla uğraşılırken birçoğumuz tek haneli rakamlarda olan eczacılık fakülteleri sayılarının kırkın üzerinde bir rakama çıkmasını, 500- 600’lerde olan öğrenci kontenjanının bu gün 1900-2000’li rakama çıkmasını ya tartışmadık, ya da az tartıştık. En son 2012 yılında 6197 sayılı yasada yapılan değişiklikle eczane açmalarına gelen kısıtlama önümüzdeki sürecin biz eczacılar için daha zor olacağının en büyük göstergesidir. Türk Eczacılar Birliği(TEB)’in verilerine göre Türkiye’de ki eczane açan eczacı oranının %85-90 oranında olduğu, 2013 yılında 1500-1800 eczacının mezun olduğunu ve bunların %85-90’ının eczane açtığı görülüyor. Ve bu gidişte yeni uygulamayla beraber 2023 hedefinde 7-8 binin üzerinde işsiz eczacının eczacılık adına daha ciddi sıkıntıları karşımıza çıkartacağının göstergesi olarak duruyor. İşte bu gün panelimizde eczacılıkta istihdam konusunda yaşanacak bu sorunlara çözüm bulabilmek adına eczacılıkta eğitimden emekliliğe kadar değerli hocalarımızın gözüyle olayları yaşayarak kendimize bir ufuk oluşturacağız. Bu anlamda konuşmacı hocalarıma teşekkür ediyor, hepinizin 14 Mayıs Eczacılık Günü ve Anneler Gününüzü kutluyorum” dedi.
 
TEŞEKKÜR PLAKETİ VERİLDİ
Moderatörlüğünü Çukurova Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuran Öğülener’in yaptığı panele konuşmacı olarak katılan Hacettepe Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Gümüşel, Prof. Dr. Rümeysa Demirdamar ve TEB Eczacılık Akademisi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Başaran, Eczacılıkta eğitimden istihdama, kamu eczacılığından eczane ekonomisinin sorunları ve çözüm önerilerini akademik bakış ile değerlendirerek katılımcı eczacılara bu yönde gelecek vizyonu oluşturmaları hakkında bilgilerini aktardı. Bilgilendirmelerin ardından ADEO Başkanı Ecz. Ersun Özkan, konuşmacı hocalara teşekkür ederek plaketlerini verdi.