Çukurova Neonatoloji Derneği'nce 17 Kasım Dünya Prematüre Günü nedeniyle düzenlenen etkinlikler kapsamında erken doğumlar konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Seyhan Nehri'ndeki asma köprü, Adana Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla prematüreye özgü mor renkle ışıklandırıldı.

   Çukurova Neonatoloji Derneği Başkanı Prof.Dr. Nejat Narlı, İl Sağlık Müdürlüğü, Adana Büyükşehir Belediyesi ve çeşitli sağlık kuruluşlarının yetkilileri ile çalışanlarının katılımıyla Merkez Park yakınındaki asma köprünün ışıklandırılmasıyla ilgili etkinlikle yaptığı açıklamada, dünyada prematüre doğum oranlarının yüzde 5-18 arasında değiştiğini, Türkiye’deki bu rakamın yüzde  12 olduğunu söyledi.

   Türkiye'de doğan 140 bin bebekten 150 bine yakınının prematüre doğduğunu, bunların 50 bininin de bir kilogramın altında olan Aşırı Düşük Doğum Ağırlıklı (ADDA) bebekler olarak dünyaya geldiğini belirten Narlı, ''Bu bebeklerin özel bakım almaları gerekir. Ülkelerin gelişmişlik düzeyi bebek ölümleriyle orantılıdır. Ne kadar bebek ölüyorsa o ülke o kadar geri demektir. Yeni doğan ölümleri çocuk sağlığı içerisinde en önemli yeri tutuyor. Bu bakımdan prematürelere verilen önem, direk çocuk sağlığına yansıyor'' dedi. 
   Prof. Dr. Narlı, prematüre bebek sayısının artmasında çevresel, genetik ve ailesel faktörler bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
   ''Erken doğan bebeklerin daha iyi bakım almalarını sağlamak ve bu konuda farkındalık yaratmak üzere Adana Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla Seyhan Nehri üzerindeki asma köprü, prematüreye özgü mor renkle ışıklandırıldı. Etkinliğe katılanlara teşekkür ederiz. Adana olarak yeni doğan ambulansı olan nadir illerden biri olduğumuzu da sevinerek söyleyebiliriz. Ambulans, dünyaya geldikleri yerlerde tedavi şansları olmayan yeni doğan bebekler için yaşamlarını kaybetmeyerek sağlıklı ve kaliteli yaşam sürmeleri açısından son derece önemli.''