Yaşanan şiddet olayına ilişkin Adana Tabip Odasında bir araya gelen Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hilal ve yönetim kurulu üyesi Dr. Muhsin İnal, SES Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel ile TTB MKÜ Dr. Yaşar Ulutaş, Adana Seyhan Devlet Hastanesi’nde göz göre göre şiddet vakası yaşandığını, hekime şiddeti şiddetle kınadıklarını, suçluların en ağır cezaya çarptırılmalarını istediler.

“SEYHAN DEVLET HASTANESİ ACİL SERVİSİ BAŞKA ŞİDDET VAKALARINA GEBE”

Şiddet olayına ilişkin ATO ve SES yönetim kurulu adına açıklama yapan Başkan Prof. Dr. Ahmet Hilal, “Geçtiğimiz hafta Adana Tabip Odamız, SES ve TTB temsilcileri tarafından acil serviste inceleme yapılmış ve inceleme yapan heyet tarafından çeşitli önerilerde bulunulmuştu. Uyarılara rağmen alınmayan önlemler nedeniyle maalesef acil servis çalışanı bir hekim arkadaşımız darp edilmiştir.  Ne yazık ki, anlamlı bir önlem alınmadığı ve şiddet olasılığının hala devam etmekte olduğu görülmektedir. Bir kez daha söylüyoruz, Seyhan Devlet Hastanesi acil servisi başka şiddet vakalarına gebedir.”

“UYARMIŞTIK”

Her gün sosyal medyada artan yazıların fark edilmesi üzerine, Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Ahmet Hilal, Yönetim Kurulu Üyeleri Dr. Ayşe Nur Torun, Dr. M. Enis Akyüz, TTB merkez Konsey Üyesi Dr. Yaşar Ulutaş ve SES Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel’den oluşan bir heyet tarafından Adana Seyhan Devlet Hastanesi acil servisi ziyaret edilerek Acilde çalışan hekimler, hemşireler ve diğer sağlık çalışanlarının sorunları dinlenmiş, mevcut şartlarda şiddetin oluşacağı, bu şartlara rağmen ortada güvenlik açığı olduğu belirtilmişti. Bununla ilgili alınması gereken önlemler çalışanların görüşü de alınarak tarafımızdan kamuoyu ile paylaşılmıştı. Bütün uyarılara rağmen, sadece birkaç gün sonra, genç bir hekim arkadaşımızın başına gelen olay, bizleri derinden üzmüştür. Buradan meslektaşımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.”

DARP EDİLEN DOKTOR MÜŞAHEDE ALTINA ALINDI

Başkan Prof. Dr. Hilal, “Olayla ilgili öğrenilen bilgiler, aslında uyarıların ne kadar yerinde olduğunu gözler önüne sermiştir. Öğrendiğimiz kadarıyla, bir hasta ve bir hasta yakını, Adana Seyhan Devlet Hastanesi Acil Servisine 22.07.2018 öğleden sonra müracaat ederek üroloji hekimine tedavi olmak istediğini belirtmiştir. Görevli Acil Servis Nöbetçi Doktoru M.I’ın, hastayı muayene etmek istemesi, ona göre Üroloji uzmanına danışacağını belirtmesine rağmen, hastanın, muayeneyi reddettiği, bilahare küfürler savurduğu Dr. M.I.’yı darp ettiği öğrenilmiştir. Aldığı darbeler sonucunda yüzünde ve vücudunun kol ve ayak bölgesinde ekimoz ve ödemler mevcut olup kafasına aldığı darbeler sebebiyle Dr. M.I. Beyin Cerrahi Uzmanı tarafından muayene edilip tomografisi çekilmiştir. Bulantı ve kusmaları da olan hekim arkadaşımız, Beyin Cerrahi Yoğun Bakım Servisine yatırılarak müşahede altına alınmıştır.”

“BEYAZ KOD UYGULANDI”

Saldırıda bulunan E.G. ve N.Y.  isimli şahıslar güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınarak ifadeleri alınmak üzere Bağlar Polis Merkezine götürülmüş ve saldırı olur olmaz hemen Beyaz Kod aranarak bilgilendirilmiştir. Hekim arkadaşımız hastanede TTB M.K üyesi Yaşar Ulutaş, ATO Sekreteri Dr. M. Enis Akyüz ve SES şube başkanı Muzaffer Yüksel’den oluşan bir heyet tarafından ziyaret edilmiş, çalışanlardan olay hakkında bilgi alınmıştır. Yetkililer ile görüşülerek iş ve işlemlerin hızlandırılması için girişimde bulunulmuştur.”

“OLAYIN TAKİPÇİSİYİZ”

Seyhan Devlet Hastanesi Acil Servisindeki çalışma düzeni ve ortamı; çalışan doktor, hemşire ve personel sayılarının yetersizliği; Sağlıkta dönüşümle gelen performans sistemi zaten “şiddet” sinyalleri vermeye başlamıştı. Çalışma sistemindeki yanlışlık çalışanlar tarafından defalarca yöneticilere iletilmiş ama bir sonuç alınamamıştı. İdarecileri, çalışanlarını korumak için gerekli önlemleri almaya, hastane işleyişi belirlenirken çalışanlarının sesini dinlemeye davet eder, Adana Tabip Odası olarak, Sağlıkta şiddetin sona ermesi için bu tip olayların takipçisi olacağımızı bir kez daha belirtiriz.” diye konuştu.