Adana Kamu Hastaneler Birliğine bağlı Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi Baraj Yolu Ek Binası adıyla hizmet vermeye başlayan, eski adıyla Askeri Hastane'de açılan Pulmoner Rehabilitasyon merkezinde; kronik akciğer hastalıklarının neden olduğu, kemik erimesi, nefes darlığı, kas  kuvvetinde ve kalp-akciğer fonksiyonlarında azalma gibi sağlık sorunları uygulanan programlarla tedavi edilebiliyor.

PULMONER REHABİLİTASYON MERKEZİ NEDİR?
Pulmoner Rehabilitasyon Merkezi Sorumlusu Uzm. Dr. Pelin Duru Çetinkaya merkezle ilgili olarak;''Pulmoner Rehabilitasyon Merkezi, kronik solunum hastalarının fiziksel ve psikolojik durumlarını düzeltmeyi amaçlayan, bireysel olarak belirlenen egzersiz eğitiminden, hasta ve ailesinin eğitimine kadar yaklaşımları içeren, kapsamlı uygulamalar bütünüdür.

Merkezimizde göğüs hastalıkları hekimiyle beraber, fizyoterapist, diyetisyen ve psikologlardan oluşan bir ekiple hastaların durumuna göre belirlenen tedavi programlarıyla KOAH,  Astım, Kistik Fibrozis, Bronşektazi, Göğüs Duvarı Hastalıkları, Nöromuskuler Hastalıkları, Uyku hastalıkları, Ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası dönemde ve trakeostomili hastalara hizmet veriyoruz'' dedi.

KİMLER PULMONER REHABİLİTASYON MERKEZİNDEN YARARLANABİLİR
Çetinkaya, kronik akciğer hastalıklarından dolayı nefes darlığı, çabuk yorulma ve güçsüzlük hissedenler ve günlük aktivitelerini yapmakta güçlük çekenlerin, değerlendirme için Göğüs Hastalıkları Uzmanına başvurduktan sonra Pulmoner Rehabilitasyon merkezinden yararlanabilirler. Merkezimize müracat eden ve tedaviye uygun olan hastalarımıza, öncelikle 6 dakika yürüme testi yaparak egzersiz kapasitelerini ölçüyoruz ve hastanın kapasitesine göre bir egzersiz programı oluşturuyoruz. Pulmoner Rehabilitasyon programını en az 8 hafta (toplam 16 seans) süre ile uyguluyoruz. Hastaya doğru nefes alma tekniklerini öğretiyoruz. Hastalarımıza beslenmesinden psikolojisine ve kronik hastalıkla nasıl baş edebileceği konusunda eğitimler veriyoruz şeklinde konuştu.

Merkezin açılmasıyla ilgili emeği geçen yöneticilere teşekkür eden Çetinkaya, ünitemiz bölgede büyük bir açığı kapatarak göğüs hastalıklarının tedavi sürecinde önemli bir katkı sağlayacaktır, amacımız;  hastalarımızın egzersiz kapasitesini arttırarak bireyleri bağımsızlaştırmak ve yaşam kalitesinin arttırılmasını sağlamaktır diye konuştu.