Adana Tabip Odası sağlık çalışanlarına yönelik şiddet ve saldırı olaylarına karşı acil şiddet hattını faaliyete geçirdi.  Adana Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Nuh Demirpas, sağlık kuruluşlarında her türlü sözlü, fiziksel ya da cinsel şiddete uğrayan sağlık çalışanlarının acil şiddet (0530 569 17 17) hattına başvurabileceğini ve bu konuda mağdur olanlara istendiği taktirde hukuksal destek sağlanacağını bildirdi.
NEOLİBERAL EKONOMİK
POLİTİKALARIN YANSIMASI
Gazetemize yaptığı açıklamada, sağlık çalışanlarına, hekimlere yönelik şiddet ve saldırı haberlerinin arttığına dikkati çeken Demirpas, bu durumun olağanlaşmış gibi çalışma hayatlarına girdiğini belirtti. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet ve saldırılardan örnekler veren Demirpas, bu saldırıların ve şiddetin en büyük nedenin dünyadaki neoliberal ekonomik politikaların Türkiye’deki yansıması olduğunu belirtti. Demirpas, “Neoliberal ekonomik politikalar Sağlıkta Dönüşüm Programı ile şiddet arasındaki ilişkinin görünür kılınmasına neden olmuştur. Giderek yoksullaştırılan halkın elinden alınan sosyal haklar herkesin bildiği gibi yazın kömür, kışın buzdolabı dağıtımı, susuz köye çamaşır makinesi şeklinde yardımlar olarak geri verilirmiş gibi yapıldı” dedi.
YANYANA OLMAMIZ GEREKİRKEN
KARŞI KARŞIYA GELİYORUZ
Toplumun cephelere ayrıştırıldığını, insanların bizden ve bizden olmayanlar şeklinde sınıflandırıldığını anlatan Demirpas, yoksul ve sömürülen halk ile sağlık çalışanlarının aynı emek cephesinde yer alması gerekirken, tamamen iki düşman kutup şeklinde karşı karşıya getirildiği bir düzende yaşandığını söyledi. Demirpas, “Böyle hassas, kırılgan bir ortamda da bu ülkenin Sağlık Bakanı, hekimlere yönelik olarak her türlü küçük düşürücü beyan eden ifadeleriyle, hastalarla aramızdaki güven ilişkisini tahrip edebilmekte, sağlıkta yaşanan sorunların faturasının hekimler ve sağlık çalışanları olduğu yanlış algılamasına yol açmaktadır. Bu durum bize hemen her gün polikliniklerde, acil servislerde, hastane koridorlarında şiddet olarak geri dönmektedir” diye konuştu.
ŞİDDETE SESSİZ KALAN
YETKİLİLER DE SUÇLU
Demirpas, Adana Tabip Odası ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) olarak Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a sevgisiz, hürmetsiz, değerbilmez üslup ve tutumundan vazgeçme ve doktorlara karşı saygılı olma, kendisinin de bir hekim olduğunu hatırlatma gereği duyduklarını dile getirdi. Demirpas, şöyle devam etti: “Hekime yönelik olarak giderek artan şiddetin, medyada yer alan hekimi aşağılayıcı, karalayıcı ve küçük düşürücü açıklamalardan ve yorumlardan da güç aldığı açıktır. Hekimler, her gün ağırlaştırdıkları yönetmelik ve uygulamalarla çalışma ortamını hekimler aleyhine bozan Sağlık Bakanlığının,  aynı çabayı hekime yönelik şiddete karşı da göstermelerini beklemektedirler.  Hekime yönelik şiddetin sorumlusu yalnızca şiddeti uygulayanlar değil,  aynı zamanda şiddete sessiz kalıp, gereğini yapmayan, hekimi korumayan yetkililerdir.”
ŞİDDETE “SIFIR TOLERANS”
Türk Tabipleri Birliği’nin genelde sağlık alanında, özelinde de hekimlere yönelik şiddetin boyutunun ortaya konması ve konu hakkında toplumda "sıfır tolerans" geliştirilmesi amacıyla 10 Ocak 2010 tarihinde "Şiddete Karşı Sıfır Tolerans Çalışma Grubu" oluşturduğunu anımsatan Demirpas,  Adana Tabip Odası olarak da bütün sağlık çalışanlarına dönük şiddetin önlenmesi için çalıştıklarını, maruz kalınan ve kabul edilemez bu durumun daha görünür olması için bir çalışma yürüttüklerini ifade etti. Demirpas, bu kapsamda Adana Tabip Odası Şiddet Bildirim Hattı’nı faaliyete geçirdiklerini vurgulayarak, sağlık kuruluşlarında her türlü sözlü, fiziksel ya da cinsel şiddete uğrayan sağlık çalışanlarının 0530 569 17 17 numaralı telefonu çekinmeden arayabileceğini söyledi.
HUKUKSAL DESTEK DE SAĞLANACAK
Demirpas, “Adana Tabip Odası’nın kurumsal meslek örgütü kimliğiyle gerektiğinde ve istenildiğinde hukuksal destek sağlamak da dahil olmak üzere sağlık çalışanlarının yanında olacağından kimsenin şüphesi olmasın. Bu telefon yönetim kurulu üyelerimiz tarafından her ay sırayla taşınacaktır. Ayrıca, ‘Adana Tabip Odası Şiddet Bildirim Hattı’ ibareli kendiliğinden yapışkanlı görsel malzemeler her hekimin görev yaptığı odada, ‘Sağlık sorununuz şiddetle çözülmez’  uyarısını içeren kendiliğinden yapışkanlı görsel malzemeler ise hastaların bekleme salonlarına yapıştırılacaktır. Şiddete uğrayan sağlık çalışanları Adana Tabip Odası’na şahsen gelip bildirim yapabileceği gibi TTB’nin internet sitesindeki şiddet başvuru formunu doldurarak da bildirimde bulanabilecekler” şeklinde konuştu.
ŞİDDETE UĞRAYANLARIN YAPMASI GEREKENLER
Demirpas, şiddete uğrayan sağlık çalışanlarının yapmaları gerekenleri de şöyle sıraladı:
“Öncelikle kişisel güvenliğinizi sağlayın, saldırgandan uzaklaşarak güvenli bir alanda durun.
Olay yerinde ve anında tutanak tutun ve görgü tanıklarına imzalatın. Hastane polisine/güvenlik birimine bilgi verin. Çalıştığınız işyeri yetkilisine bilgi verin. Sağlık durumunuzla ilgili tıbbi rapor alın. Adana Tabip Odası şiddet başvuru hattını  (0 530 569 17 17) arayın / Tabip odanıza bilgi verin, isteğinize bağlı olarak kurumsal ve hukuki destek isteyin. TTB şiddet başvuru formunu doldurun. Hukuki işlem için şikayetçi olmasanız dahi yine de süreci izleyin. Açılan kamu davasına istediğiniz takdirde müdahil olma hakkınız olduğunu unutmayın. Saldırgandan ya da çalışılan kurum yönetiminden tazminat talep etme hakkınız olduğundan mevcut durumu bu yönüyle de değerlendirin. Şiddet sonrası bedensel/ruhsal tıbbi destek alın.”