Bu önemli günde başta sigara olmak üzere tütün ürünlerinin zararlarına ilişkin çeşitli açıklamalarda bulunan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi  Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Kuleci, öncelikli olarak sigaraya bağlı gelişen rahatsızlıklarda tedavi sürecinin mutlaka hekim kontrolünde gerçekleşmesi gerektiğine vurgu yaparak Dünya’da 4 milyondan fazla Türkiye’de ise yüz binin üzerinde kişinin sigaraya bağlı rahatsızlıklardan hayatını kaybettiğini dile getirdi.
Sigaranın son derece bağımlılık yaratıcı bir etkisinin olduğuna işaret eden Kuleci, bu bağımlılıktan kurtulma yolunun da ancak hekimin elinden geçtiğini yineledi. Kuleci, sigarayı bırakmanın önemini vurgulamak ve sigara bağımlılarının sigarayı bırakmasını sağlamak amacıyla yılda bir kez de olsa yoğun bir şekilde farkındalıklara dikkat çekmenin önemine de değinerek,  sigara ve tütün kullanımının başta kalp damar hastalıkları olmak üzere solunum sistemi, akciğer, dudak, gırtlak, meme, mide yumurtalık, testis kanserleri gibi son derece ciddi rahatsızlıklara neden olduğunu ifade etti.

SİGARA İÇENLERİN ÖLÜN ORANI İÇMEYENLERE GÖRE 20 KAT FAZLA
Sigara içenlerin ölüm oranlarının içmeyenlere göre 15-20 kat daha fazla olduğuna dikkati çeken Kuleci, sigara kullanan kişilerin sadece kendilerini değil kullanmayan kişileri de ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya bıraktığına dikkati çekerek,  sadece sigara kullanmamanın yeterli olmadığını tütün ve tütün mamullerinin tümünden uzak durmak gerektiğine işaret etti.

SAĞLIK BAKANLIĞININ ÇALIŞMALARI ÇOK OLUMLU
Sağlık Bakanlığının ve devletin ilgili kurumlarının son yıllarda tütün ve tütün ürünlerinin kullanılmaması ve bırakılması yönünde son derece olumlu çalışmaları olduğunu da sözlerine ekleyen Doç Dr. Sedat Kuleci, 171 sigarayı bırakma hattının vatandaşları bu konuda bilgilendirdiğini ayrıca kapalı alanlarda sigara yasağı ve son çıkan kanunlarla bu yasakların genişletilmesinin de son derece yerinde kararlar olduğuna dikkati çekti.

Bu arada akıllı telefonlar üzerinde yine Sağlık Bakanlığı’na bağlı nerelerde sigara içilen yer ve mekânlara ilişkin çeşitli uygulamalarının da olduğuna işaret eden Kuleci, vatandaşların sigara bağımlısı olup olmadıklarını internet üzerinden “fagestrom” isimli basit bir test ile öğrenebileceklerini de söyledi. Kuleci ayrıca vatandaşlardan  televizyonlarda çıkan bitkisel ürünler sigarayı bıraktırıyor gibi çeşitli yanıltıcı reklamlara da rağbet etmelerini istedi