Çocukların en çok anne ve babalarının sigara içmesinden etkilenerek sigaraya başladıklarına dikkati çeken Uzm. Dr. Eylül Bozkurt Yılmaz,  “Ebeveynler sigara içmeyerek onlara iyi örnek olabildiği gibi onları рasif içicilikten kurtarıp, kulak iltihabı, bademcik iltihabı, sinüzit, bronşit, astım başta olmak üzere sigara ile ilişkili hastalıklara yakalanma riskini azaltmış olurlar. Giysilere, evlere, arabalara, sinmiş sigara kokusu sigara bıraktıktan sonra kaybolacağı için kişinin kendisine olan saygı ve güveni artacaktır. Sevdiklerine, çevresindeki insanlara ve topluma örnek kişi olacaktır” şeklinde konuştu.

“Sigarayı Bırakmak İçin Yardım Almak Şart”

Her 100 kişiden ancak birinin sigarayı desteksiz bırakabildiğini ifade eden Uzm. Dr. Eylül Bozkurt Yılmaz, “Gazipaşa Semt Polikliniğimizdeki Sigara Bırakma Merkezi’’ 9 Eylül’de faaliyete geçti. Polikliniğimizde tüm akciğer hastalıkları ile ilgilendiğimiz gibi sigarayı bırakmak için gelen hastalarımızı da detaylı bir şekilde incelemeye alıyoruz’ dedi.

Sigara Bırakma Polikliniği’nde uyguladıkları tedavi yönteminin tamamıyla kişiye özel olduğunu anlatan Dr. Yılmaz, şunları söyledi:

 ‘’Hastanın sosyal yaşamı, yeme alışkanlıkları, maruz kaldığı stres faktörleri,  hastalıkları ve kullandığı ilaçların bulunup bulunmadığına göre kişiye özel tedavi yöntemi seçiyoruz.  Hastaya uygun olarak kişiselleştirilmiş ve  Dünya Sağlık Örgütü ve Türk Toraks Derneğinin önerdiği tedavi planları içinde tıbbi tedaviler gerçekleştiriyoruz. Sigara bırakma polikliniğimizdeki tedavi süreci 1 yıl sürüyor. Hastaların yakın takibi ve motivasyonunu yüz yüze görüşme ve gerekirse telefon görüşmeleriyle sağlıyoruz. Psikiyatri desteği ve kilo alma problemine karşı diyetisyen desteği ile hastalarımızın yaşayacağı problemleri en aza indirgemeye çalışıyoruz.”

Sigara bırakmak neler kazandırıyor?

Tütün bağımlılığının tekrarlayan müzmin bir hastalık olduğunu belirten Uzm. Dr. Eylül Bozkurt Yılmaz, sigarayı bırakmakla kişilerin sağlık, sosyal ve ekonomik anlamda birçok kazanım elde edeceğinin de altını çizdi.

Dr. Eylül Bozkurt Yılmaz, sigara kullanıcılarına psikoterapi, nikotin yerine koyma,  farmokoterapi (ilaç tedavisi) gibi yöntemler uyguladıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti;

‘’Sigarayı bırakan kişinin 20 dakika sonra; nabız, kan basıncı ve vücut ısısı normale döner,24.saatte kanda karbonmonoksit gazı hızla azalır. 2hafta- 3 ay sonra koku ve tat alma duyularınız iyileşir, bağışıklık sisteminiz güçlenmeye başlar öksürük ve balgam kaybolur veya azalır. 1. Yılda kalp krizi geçirme riskiniz %50 azalır. KOAH gibi solunum yetmezliğine yol açan akciğer hastalıklarının ortaya çıkması engellenir, varsa ilerlemesi durur.10. yılda felç olma riskiniz hiç sigara içmemiş olanlarla aynı düzeye iner.15. yılda kalp krizi geçirme riski hiç içmeyenlerle aynı olur.”