AYDA 2 kez düzenlenen Tarsus Şelale Soroptimist Kulübü Dostluk Toplantıları’nda bu kez ‘obezite’ konuşuldu. Şelale Soroptimist Kulübü Başkanı Aydan Dirik, yönetim kurulu üyeleri ve soroptimistlerin katıldığı toplantıya Medical Park Tarsus Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Erdal Cücük konuk oldu. Obezite ve obezite cerrahisi hakkında bilgi ve deneyimlerini paylaşan Op. Dr. Cücük, obezitenin toplum sağlığı açısından çok ciddi bir mesele haline geldiğini belirtti. Op. Dr. Cücük, bu sorunla mücadelenin çocukluk yaşlarında başlaması gerektiğini söyledi.

ÇOCUKLAR RİSK ALTINDA
Özellikle okul çağındaki çocukların gerek sınavlara hazırlanmak için sokakta oynamak ya da spor yapmak yerine ders çalışması, gerekse fast food yemeklere yönelmeleri nedeniyle kilo aldığını kaydeden Op. Dr. Cücük, “Kilolu çocukların büyük bölümü ileriki yaşlarda obezite hastası oluyor. Dolayısıyla çocuklarımızı hem spora ve hareketli bir yaşama yönlendirmeli, hem de fast food yemeklere dayalı beslenme alışkanlığından uzaklaştırıp sağlıklı yiyeceklere alıştırmalıyız. Bu konuda ailelerin yanı sıra devlete de önemli görevler düşüyor. Çünkü şu andaki eğitim sistemimiz çocukları hareketsiz bir yaşama itiyor ” dedi.


BESLENME ALIŞKANLIĞI DEĞİŞMELİ
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Erdal Cücük, obezite tedavisinde cerrahi yöntemlerden biri olan tüp mide ameliyatları hakkında da bilgi verdi. Op. Dr. Erdal Cücük, tüp mide ameliyatlarında midenin yüzde 80-85’inin alındığını, bu nedenle kişinin az yiyerek doyduğunu belirtti. Op. Dr. Cücük, ameliyatın başarılı sonuç vermesi için hastanın beslenme alışkanlıklarını değiştirmesinin önemli bir unsur olduğunu da konuşmasında vurguladı. Op. Dr. Erdal Cücük, toplantıya katılan soroptimistlerin sorularını da yanıtladı.