Taşköprü üzerinde toplanan diyabet hastası çocuklar, yakınları ve hekimler yürüyüş sırasında üzerlerinde diyabet hastalığının farkındalığını anlatan tişörtlerle yazılar taşıdılar. Etkinliğe katılanlar daha sonra ellerinde getirdikleri balonları havaya bıraktı.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgin Yüksel burada yaptığı konuşmada, diyabet yani şeker hastalığının özellikle çocuklarda her yaşta görülebildiğini belirterek, bir çok hastalıkta olduğu gibi erken tanının diyabet hastalığının tedavisinde de büyük katkı sağladığının altını çizdi.
İnsülin’in, kan şekerinin normal  olmasını sağlayan bir hormon olduğunu dile getiren Yüksel, Çocukluk  dönemi diyabeti olarak adlandırılan bu durumda, bu insülin beta hücreleri tarafından yapılamadığını, Besinlerle vücuda alınan şekerin, insülin üretilmediği için kullanılamadığını ve kan şekerinin yükselmeye başladığını vurgulayarak, “Kanda normalden çok daha fazla şeker bulunduğu için, bu hücrelere zarar vermeye başlıyor. Çünkü vücutta bulunan fazla şeker adeta bir zehir gibi. Bunun sonucunda çocukluk çağı diyabeti ortaya çıkıyor” ifadesini kullandı.
Diyabet yani şeker hastalığının takibinin çok önemli olduğuna dikkati çeken Bilgin Yüksel, düzenli beslenmenin önemine de değindi. Yüksel, hastalık sırasında oluşabilecek komplikasyonlara karşıda önlem almanın son derece önemli olduğunu, ayrıca yetkili mercilerle yapılacak işbirlikleri sonucu okullarda da bu hastalıkla mücadele eden çocuklar için neler yapılabilineceğini değerlendirmek gerektiğinin altını çizdi.