Adana Hilton Otelinde gerçekleştirilen Başkanlar Konseyi Toplantısında toplumun ağız diş sağlığı problemleri ve ülke genelindeki kamu ve özelde çalışan dişhekimlerinin karşılaştığı sorunlar masaya yatırıldı.

Moderatörlüğünü TDB Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel ve Genel Sekreter Dt. Tarık İşman’ın yaptığı konsey’de ayrıca 1- FDI 101. Dünya Dişhekimliği Kongresinin değerlendirilmesi, 2- Dişhekimliği mesleğinin Gelişmesine ve Sunumuna Yönelik Bakış Açıları Yeni Vizyonlar: a-FDI 2020 Vizyonu b-FDI İstanbul Deklarasyonu c-Kanıta Dayalı Dişhekimliği, 3- Dişhekimlerinin Özlük hakları ve Beklentiler (Serbest-Kamu), 4- 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun Uygulamasına İlişkin Görüşme, 5- TDB 20. Uluslar arası Dişhekimliği Kongresi ile İlgili Bilgilendirme, 6- Yeni SDE Yönergesi Hakkında Bilgilendirme Gündem maddeleri ele alındı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Konseyin açılış konuşmasını yapan Adana Dişhekimleri Odası Başkanı Dt. Hasan Yaman, Adana’nın tarihi hakkında kısa bilgi verdi.

 

ADANALININ GÖNLÜ AKDENİZ GİBİ SICAKTIR

Adana, Torosların eteklerinde,  Akdeniz’in kıyısında bir şehirdir diye söze başlayan Dt.  Yaman, ”Değerli Başkanlar; Adanalılar da bu coğrafi konum gibi başı Toros Dağları kadar dik, gönlü Akdeniz’in suyu gibi sıcaktır. İşte bu tarihi şehrimizde mesleğimizin sürekli biriken sorunlarını çözme konusundaki gayretlerimizin sonuç almaya dönük olmasını diliyor, TDB MYK ile beraber yaptığımız Başkanlar toplantısında Adana’da sizlerle olmaktan ve sizlere ev sahipliği yapmaktan dolayı çok mutluyum. Saygıdeğer Başkanlar; Türkiye’nin incisi 01 Adana, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin deltasının oluşturduğu bereketli topraklara kurulmuş ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Coğrafi konumu nedeniyle tarihi M.Ö 6000 yıllarına dayanan Adana antik Kilikya bölgesinin en önemli şehirlerinden biridir. Adını Yunan mitolojisine göre gök tanrısı Uranus’un oğlu Adanus tan almıştır. Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Bu topraklar üzerinde Hititler, Asurlular, İranlıların egemenlikleri olmuş, Büyük İskender ve ordusuna ev sahipliği yaptıktan sonra Roma devletinin egemenliği altına girmiş Doğu Romanın en büyük ticaret merkezi olmuştur. 1918 - 1919 yılları arasında Fransız işgali altındaki Adana’da Ermeniler büyük katliamlar yapmışlar ve tarihte kaçkaç denilen olay gerçekleşerek Adanalılar Pozantı’ya akın etmişlerdir. Bu zulüm ve işkenceye dayanamayan Adanalılar çete harekatını başlatmış ve halkın oluşturduğu bu çetelerle bir destan yazarak işgalcilere diz çöktürmüş, 5 Ocak 1922 de işgalci güçleri çekilmek zorunda bırakmışlardır.” dedi.

Başkanlar Konseyi toplantısının Genel Kurullardan sonra Türk Dişhekimleri Birliğinin en büyük organizasyonu olduğunu belirten TDB Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, “Tüm teşkilatın başkanları burada Adana’da Türkiye’deki yaklaşık 25 bin dişhekiminin sorunlarını tartışıyoruz. Toplumun ağız diş sağlığı problemini çözmek için konuşuyor, görüşüyor, projeler ve politikalar oluşturmaya çalışılıyor. Genel Sağlık Sigortasına tabii 75 milyon vatandaş var. Bu vatandaşlarımız şuan için sadece kamudaki ADSM’lerden veya Fakültelerden faydalanabiliyorlar. Buralarda sadece yaklaşık 7 bin dişhekimi var. Bunların tüm topluma ağız diş sağlığı hizmeti vermesi mümkün değil. Verilen hizmetlerde zorluklar yaşanıyor. Bu nedenle TDB olarak biz diyoruz ki bu ülkede 15 bine yakın muayenehanesi olan dişhekimi var. GSS bu arkadaşlarımızı da kapsasın istiyoruz. Buralara başvuran vatandaşlarımız da ağız diş sağlığı hizmetini alabilsinler ve GSS kapsamında bunlar ödensin” diye konuştu.