Özel Kozan Ortadoğu Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Pınar İnandıoğlu Kurtuluş, yaz mevsiminin etkisini daha fazla göstermeye başladığı bugünlerde deri kanserinin asıl nedeni olan güneşten gelen ultraviyole ışınlarına daha çok dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Uzm.Dr. Kurtuluş, deri kanserinin, vücudumuzun daha çok güneşe maruz kalan baş ve boyun kısımlarında görüldüğünü belirterek, “Kanserin deri üzerindeki belirtileri, vücudun her bölgesinde görülebileceği için, düzenli aralıklarla tüm cildimizi kontrol etmeliyiz. Burada aradığımız belirtiler lekeler, yeni benler ve önceden var olan özellikle büyümüş, kabaran, renk değişikliğine uğrayan benlerdir” dedi.

 Açık tenlilerin, ailesinde deri kanserine yakalanmış olanların, açık havada güneş altında çalışmak zorunda kalanların ile cildi sürekli kimyasala maruz kalanların deri kanseri riskini daha fazla taşıdığının altını çizen Uzm.Dr. Kurtuluş, “Deri kanserinde erken teşhis çok önemli. Deri kanserlerinin en etkin tedavisi, erken dönemde doktorunuz tarafından kanserli deri bölgesinin tamamen alınıp çıkarılmasıdır. Ayrıca kanserli derinin büyüklüğü yada bulunduğu bölgenin fonksiyonu açısından dokunun alınması uygun değilse, farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu yöntemler kriyoterapi (dondurma), kazıma, kemoterapi (ilaç tedavisi) ve radyoterapi (ışın tedavisi) dir” dedi.

 
Güneşin yanında, insan yapımı lambalar ve solaryumunda deri kanseri riskini arttırdığını ifade eden Uzm.Dr. Kurtuluş, “Tedaviden sonra deri kanserleri nüksedebilir. Deri kanserinin nüks etmemesi için düzenli olarak doktor kontrolüne gidilmesi gerekiyor. Yaz aylarında güneşin en yoğun olduğu 11.00 ile 15.00 saatleri arasında dışarıya çıkmak zorunda kalırsanız mutlaka şapka takın, uzun kollu kıyafetler tercih edin ve en az 30 faktörlü güneş koruma kremi kullanın” dedi.