Kulüp üyeleri “Geçmişten Günümüze Tütünle Savaş” konulu konferans düzenledi. Konferansın konuşmacısı ise ÇÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Sedat Kuleci oldu. Doç. Dr. Kuleci 9 Şubat’tan itibaren Türkiye genelinde kullanılan dumansız hava sahası denetimi yapabilen yeşil dedektör uygulamasını öğrenciler ve akademisyenlere tanıttı.
 
Hipokrat Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını ÇÜ Tıp Fakültesi Sağlık Bilimleri Araştırma Kulübü Başkanı Hanefi Seyithan Erükçü yaptı. Kulüp hakkında bilgi veren Erükçü, amaçlarının bilimi öğrencilerle buluşturup daha yaşanılabilir bir hale getirmek ve insanlığın bilime ulaşımını kolaylaştırmak olduğunu söyledi.
 
“Tütünün İcat Edildiği İlk Günden Bu Yana Tütün ve Tütün Ürünleriyle Savaşıyoruz.”
Açılış konuşmasının ardından ÇÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Sedat Kuleci, “Geçmişten Günümüze Tütünle Savaş” konulu sunumunu yaptı. Öğrencilerin ve akademisyenlerin yoğun ilgi gösterdiği konferansta Doç. Dr. Kuleci,  tütünün icat edildiği ilk günden bu yana tütün ve tütün ürünleriyle savaştıklarını ancak çoğu zaman kazanamadıklarını söyledi.
 
“Kullanıcılar Kendilerini Zehirliyor.”
Patlıcangiller familyasından olan tütünün yapraklarının sigara yapımında kullanıldığını anımsatan Doç. Dr. Kuleci, kullanıcıların bu yolla kendilerini zehirlediğini söyledi. Tütün ve tütün ürünleriyle ilgili bilgi veren Doç. Dr. Sedat Kuleci sunumunda şunlara değindi:
“Genelde haziran ve ağustos aylarında pembemsi çok güzel çiçekleri olan bir bitki yaprakları kurutularak tütün haline getiriliyor. Bu bizi öldürmeye yönelik bir zehir bitkisi. Tütün; eldeki kaynaklara göre yaklaşık altı bin yıl önce Amerika Kıtası’nda ortaya çıkıyor. Daha önce insanlığın medeniyet göçü sırasında tütüne benzer otları kullandıkları biliniyor. Ama tütünün kayıtlarda bilinen ilk bulguları MÖ 6000 yıllara dayanıyor. İsa’dan sonra ilk yüz yıl içinden itibaren Amerika yerlilerinin tütünü bizim tanımladığımız şekilde kullandığını düşünüyoruz. MS 600 yıllarına ait bir Mayi Çölleri üzerinde tütün içen bir kişinin olduğu figürü görüyoruz. Yani o yıllarda bile çanağa çömleğe ekilen bir bitki.”
 
Yeşil Dedektör 9 Şubat’tan İtibaren Tüm Türkiye’de.
Doç. Dr. Sedat Kuleci konferansında Yeşilay tarafından dumansız hava sahası denetimlerini kolaylaştıracak ve sigara kullanmayanları pasif içicilikten koruyacak uygulamayı öğrencilere tanıttı. Yeşil Dedektör adı verilen cep telefon uygulamasını tanıtan Doç. Dr. Kuleci Yeşil Dedektörün 9 Şubat’tan itibaren tüm Türkiye’de kullanıldığını söyledi.
Konferans sonunda Sağlık Bilimleri Araştırma Kulübü Danışmanı Prof. Dr. Filiz Koç, Doç. Dr. Sedat Kuleci’ye katkılarından dolayı, teşekkür belgesi verdi. Konferans anı fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.