Gelişmekte olan ülkelerde rotavirüs hastalığının yılda yaklaşık yarım milyon kişinin ölümüne neden olduğunu belirten Özel Adana Avrupa Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor İsmet Öncü, hemen hemen bütün çocukların, 5 yaşına kadar bu hastalığa yakalandığını söyledi.

Kış aylarına dikkat

Uzm. Dr. İsmet Öncü, virüsün genellikle kış aylarında ortaya çıktığını ve belirtilerinin cıvık ishal, kusma ve ateş” olduğunu söyledi. Virüsün ilerleme aşamasının, 2-3 gün devam eden ateş ve kusma, sonrasında kan içermeyen sulu dışkılama şeklinde olduğunu ifade eden Öncü, hastalığın 4-6 gün sürdüğünü sözlerine ekledi. Rotavirüs hastalığının bulaşıcı olduğunu belirten Öncü, “Çocukların çoğu, 3 yaşına kadar bu hastalığa karşı bağışıklık sistemini geliştirdiklerini fakat bu bağışıklığın kısmi olduğunu söyledi. Öncü, “Hastalığın tekrar etmesi halinde ilk hastalanmaya nazaran daha hafif geçer” dedi.

600 bin ölüm

Yılda ortalama iki milyondan fazla hastane yatışına ve 600 bin ölüme sebep olan Rotavirüs ishalinin önlenmesinin tek yolunun rotavirüs aşısı olduğunun altını çizen Öncü, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İlk doz bebek 6-12 haftalık iken uygulanarak bebek 24 haftalık olana kadar tamamlanmalıdır. Virüsün önlenmesinde temizlik de son derece önemlidir. Yiyecek hazırlamadan veya yiyecekleri ellemeden, tuvalete gittikten sonra, rotavirüs hastası olan kişilere refakatçi olduktan sonra ellerimizi sabun ve su ile 10 saniye kadar iyice yıkamamız gereklidir”.

Seyreltilmemiş meyve sularını içmeyin

Tedavi sürecine de değinen Öncü, “Hastanın hastalık süresinde su kaybını önlemek için bol su tüketmesi gerektiğini söylerken, seyreltilmemiş meyve suyu ve içeceklerden uzak durulması gerektiğini vurguladı.  Öncü, “Doktorunuz tarafından tavsiye edilmeyen, özellikle çocuklar başta olmak üzere hastalara kusma ve ishal önleyici ilaçlar verilmemelidir” diye konuştu.