ADT Fuayesinde düzenlediği basın toplantısında göreve geldikten sonraki yaklaşık iki aylık süreçte tüm ADT personeliyle birlikte gece gündüz demeden yeni sezona hazırlandıklarını ifade eden ADT Müdürü Demirağ, tek isteklerinin ve beklentilerinin her oyunda salonun dolması olduğunu ve bu yönde çalıştıklarını söyledi.
SEZON PAZAR GÜNÜ AÇILACAK
Daha önceki basın toplantısında ADT’nin perdelerini 8 Ekim’de açacağı yönünde bir açıklama yaptığını anımsatan Demirağ, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nün aldığı karar doğrultusunda Devlet Tiyatroları’nın perdelerini 1-3 Ekim tarihleri arasında açacağını bildirdi. ADT’nin de yeni sezonu 3 Ekim Pazar günü 14.00’te Özen Rodop’un yazdığı ve Boğaçhan Sözmen’in yönettiği çocuk oyunu “Papağan Kaçtı” ile yeni sezona merhaba diyeceğini anlattı. Oyunun yönetmeni Boğaçhan Sözmen’in işlerini bırakıp bu oyun için Adana’ya geldiğini ve bir buçuk aydır oyun üzerinde çalıştığını belirten Demirağ, “Boğaçhan Bey’e ‘İhtiyacımız var. Adana’da iyi bir açılış yapmak istiyoruz. Çocuklarımıza iyi bir oyun vermek istiyoruz’ dedik. Kendisi de bizi kırmadı ve tüm işlerini gücü erteleyip, iki evladını ve eşini İstanbul’da bırakıp Adana’ya geldi” diyerek teşekkür etti.
Demirağ, ADT’nin 5 Ekim Salı günü 20.00’de de yetişkinler için Aziz Nesin’in yazdığı Ali Düşenkalkar’ın yönettiği “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz” adlı oyunun prömiyerinin yapılacağını, oyunun galasının da 12 Ekim’de de yapılacağını sözlerine ekledi.
DADINDAN YİNMEZ
“Papağan Kaçtı”yla ilgili bilgiler veren oyunun yönetmeni Boğaçhan Sözmen, İstanbul’dan Adana’ya gelirken “Çukurova’nın çocukları için bir düş görmeye gidiyorum” dediğini ve gördüğü düşü önce Adanalı izleyicilerle sonra da Türk tiyatro seyircileriyle paylaşacaklarını ifade etti. Oyunda bir masal ortamını yaşatmayı amaçladıklarını dile getiren Sözmen, oyunun metnini eline aldığında çok heyecanlandığını, “Yaklaşık 30 yıllık meslek geçmişimde sevdalandığım ne varsa bu oyunda vardı. Tiyatro, 20-21 yıldır yoldaşım olan kuklalar ve metnin içinde henüz yazılmamış ama satır aralarından benim duyduğum çığlıklarını bana gönderen müzikler vardı. Bunların hepsi de benim 30 yıldır sevdam. Hepsini bir arada bulunca ‘dadından yinmez’ bir hale geliyor tabi” sözleriyle anlattı
Yaklaşık 25 kişilik bir kadroyla oyunu hazırladıklarını vurgulayan Sözmen, “Sahne üzerinde 10 oyuncu arkadaşımız var. Bunlardan ikisi sürekli kuklayla oyunculuk yapıyorlar. 4 arkadaşımız da insan karakterleri oynuyor. Bir arkadaşımız ise bir kediyi oynuyor kukla olmaksızın” diye konuştu.
PAPAĞAN KAÇTI
Özen Rodop’un yazdığı Boğaçhan Sözmen’in yönettiği Papağan Kaçtı’nın dekor tasarımını Hakan Dündar, giysi tasarımını Ceren Karahan, ışık tasarımını H.İbrahim Karahan, müziklerin Alperen Öszmen, dans düzenini Gülben Oğuz, yönetmen yardımcılığını Gökhan Doğan, yönetmen asistanlığını ise Simge Konrat yapıyor. Oyuncu kadrosu ise Gökhan Doğan, Burçin Börü, Semih Yeşil, İlhan Gözde Yürele, Önder Özcan, Ata Sökün, Simge Konrat, Ceylan Yılmaz. Gözde İpek Köse ve Sami Şen’den oluşuyor.
6 yaş ve üzeri çocuklar için hazırlanan ve 1 saat 20 dakika süren oyun iki perdeden oluşuyor.
Oyunun konusu şöyle: Armağan, Rüstem dede ve Gül nine ile yaşayan bir papağandır. Armağan, her gün bir öncekine benzeyen hayatından çok sıkılınca, Sarıkarga'nın da kandırmasıyla evden kaçar. Sarıkarga, Armağan'dan boşalan yere yerleşmek için türlü numaralar yapar. Bu arada Armağan sokaklarda pek çok zorluk ve olay yaşamaktadır.”