Bir hafta boyunca 205 yapıtın, 9 sinema salonunda, 442 gösterimle yaklaşık 55.150 İzleyiciyle buluştuğu festivale, dünyaca ünlü yönetmen Theo Angelopoulos, Onur Konuğu olarak katıldı. Yaklaşık 700 konuğun ağırlandığı festival kapsamında, Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması, Akdeniz Ülkeleri Uluslararası Kısa Film Yarışması ve Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması düzenlendi. Festivalde ayrıca, öğrenciler, engelliler ve huzurevlerinde konaklayan yaşlılar için de özel film gösterimleri yapıldı. Gelenekselleşen ‘Yaşam Boyu Onur Ödülleri’ ise bu yıl ünlü oyuncu Müjde Ar ve sinema yazarı Atilla Dorsay’a takdim edildi.
Bu yıl 17.si düzenlenen Uluslararası Altın Koza Film Festivali, her yıl olduğu gibi yine güneyden sinema fırtınası estirdi. Bir hafta içinde yaklaşık  700 yerli ve yabacı sinema ve medya konuğunu ağırlayan festival kapsamında, dünyanın çeşitli köşelerinden uzun ve kısa metraj filmler ile belgesellerden oluşan 205 seçkin yapıt, çeşitli başlıklar altında, toplam 9 sinema salonunda 442 gösterimle izleyiciyle buluştu.
Selim Demirdelen ve Levent Semerci Ödüllerini
Angelopoulos’un elinden aldı
Dünyaca ünlü yönetmen Theo Angelopoulos’un ‘Onur Konuğu’ olarak katıldığı festivalde, yönetmenin filmlerinden oluşan bir seçki izleyiciyle buluştu. Ünlü yönetmen ayrıca, kendi setlerinden çekilmiş fotoğraflardan oluşan bir sergi ve ‘Balkanların Belleği: Theo Angelopoulos’ başlıklı bir söyleşiyle sinemaseverlerle buluşurken, 25 Eylül Cumartesi gecesi yapılan ödül törenine de katılarak, En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazanan isimleri açıkladı. Ulusal Uzun Metraj Film yarışması’nda En İyi Yönetmen Ödülü’nü alan Kavşak filminin yönetmeni Selim Demirdelen ile Nefes filminin yönetmeni Levent Semerci’ye ödüllerini Theo Angelopoulos takdim etti.

Onur Ödülleri  Müjde Ar ve Atilla Dorsay’a
Festivalin gelenekselleşen bölümlerinden ‘Yaşam Boyu Onur Ödülleri’ ise, bu yıl Türk sinemasının önemli oyuncularından Müjde Ar ve sinema yazarı Atilla Dorsay’a takdim edildi. Müjde Ar’ın katılamadığı gecede duygulanan Atilla Dorsay, gözyaşlarını tutamadı ve Yılmaz Güney, Yaşar Kemal, Şener Şen gibi dev isimlerin kentinde böyle bir ödüle layık görülmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

Festival kapsamında ayrıca, Dorsay’ın çektiği  fotoğraflardan oluşan bir sergi açıldı.


‘Bal’ Damgasını Vurdu
Festivalin, 25 Eylül Cumartesi gecesi yapılan Ödül Töreni’ne ise Semih Kaplanoğlu’nun ‘Bal’ isimli filmi damgasını vurdu.
CNNTÜRK’ten canlı yayınlanan ve Öykü Serter ile Oktay Kaynarca’nın sunduğu gecede,  jüri Semih Kaplanoğlu’nun ‘Bal’ filmini En İyi Film Ödülü’ne layık gördü. Bal aynı zamanda SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) En İyi Film Ödülü’ne de layık görüldü. Filmin küçük oyuncusu, Bora Altaş da ‘Jüri Özel Ödülü’ aldı. Festival süresince Adanalı sinemaseverlerin oylaması sonucunda Adana İzleyici (Halk) Jürisi Ödülü Levent Semerci’nin yönettiği ‘Nefes: Vatan Sağolsun’ filminin oldu. Gecede, Jüri Yılmaz Güney Özel Ödülü’nü Nesli Çölgeçen’in yönettiği ‘Denizden Gelen’, En İyi Yönetmen Ödülü’nü Kavşak filmiyle ‘Selim Demirdelen’ ve ‘Nefes: Vatan Sağolsun’ filmiyle Levent Semerci aldı.
Festivalin, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda verilen diğer ödüller ise şöyle: En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü: Emre Erkmen (Kıskanmak filmiyle) , En İyi Senaryo Ödülü: Onur Ünlü (Beş Şehir filmiyle), En İyi Müzik Ödülü:  Selim Demirdelen (Kavşak filmiyle), En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: Nergis Öztürk (Kıskanmak filmiyle)  ve Sezin Akbaşoğulları (Kavşak filmiyle), En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: Tansu Biçer (Beş Şehir filmiyle).