Sergi ve Söyleşiye Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mimar Zihni Aldırmaz, M.O. Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı, Yönetim Kurulu Üyeleri, Ç.Ü. Mimarlık Bölümünden Akademisyenler, mimarlar, mimarlık bölümü öğrencileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Sergi ve Söyleşinin açılış konuşmasını yapan Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı,” Genel Merkezimiz, Türkiye’nin mimarlık kültürüne katkıda bulunmuş ve bugün hayatta olmayan mimar(lar)ın anısını yaşatmak üzere, 2006 yılında bir Anma Programı’nı kurumsallaştırmanın ilk adımlarını atmıştı. Seçici Kurul bu program için Mimar Kemalettin’i seçmiş ve bu seçim mimarlık kamuoyuna duyurulmuştu. Mimarlar Odası, Anma Programı’nın 2008-2010 döneminde “Atatürk’ün mimarı” olarak bilinen Seyfi Arkan’ı anılmaya değer bulmuştu. Mimarlar Odası’nın bu doğrultuda oluşturduğu, Anma Programı Komitesi, “Modernist Açılımda Bir Öncü: SEYFİ ARKAN” temalı bir program hazırladı. Aynı program çerçevesinde, Seyfi Arkan’ın eserleri ile oluşturulan sergiyi şubemiz üyeleri ve kamuoyu ile paylaşmak istedik. Sergi için en uygun salonun, kendi yapısı olan eski halkevi binası olarak da bilinen Büyükşehir Belediye Binası olduğuna karar verdik. Sergi kapsamında Seyfi Arkan ve eserleri konusunda uzman olan saygı değer hocamız Dr. Celal Abdi Güzer’le de görüşerek kendisi ile bir söyleşi yapmak istediğimizi bildirdik. Hocama da bizlerle paylaşacağı bilgiler için teşekkür ederim.” Dedi.

Mimarlık mesleği özel bir meslek, Adananın bu bakımdan şanslı olduğunu dile getiren Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mimar Zihni Aldırmaz,” Mimarlar Odası kentin bütün aktivitelerine katkı koyuyor. Odamızın daha etkili olmasını arzuluyorum. Ortak Akıl ile ortak başarıyı yakalayabiliriz. Adana önümüzdeki yıllarda çok önemli bir merkez haline gelecek bizim buna hazır olmamız lazımdır. Uluslar arası araştırma şirketleri dünyada 371 kenti yatırıma değer görmüş, önemli şehirler olarak nitelemiştir. Bu önemli şehirlerin içerisinde Adanamızın da olması çok önemli tespittir. 200 kilometre çapındaki alanda 4 milyon nüfus yaşıyor. Birlikte hareket etmeyi başardığımız zaman 4 milyar dolar turizm geliri Adananın demek, dolayısıyla işsizlik sıfır noktalarına gelir. Adanaya göçle gelen 8-10 kişilik aile de herkes iş bulabilse işsizlik sıkıntısını aşmış oluruz. Bu tarz sıkıntıları mimar arkadaşlarımız ve diğer meslek grubu oda arkadaşlarımızla çözeceğiz. Bizler yürekliyiz hem sorunu hem de çözümü biliyoruz. Artık aynı masada oturup birlikte proje üretebiliyoruz” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Ortadoğu Teknik Üniversitesinden mimar Dr. Celal Abdi Güzer söyleşiye konuşmacı olarak katıldı. Güzer, Modernizmle yerellik arasında bir uzlaşma süreci olarak Arkan mimarlığı konusunda bilgilerini davetlilere aktardı.