Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Kadın Kolları Başkanı Yasemin Yılmaz,  kadına ve emek mücadelesine adanan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü, kadına yönelik şiddetin, eşitsizliğin ve adaletsizliğin gölgesinde kutlamanın mümkün olmadığını söyledi. 16 Nisanda oylanacak anayasa değişikliği teklifinde kadının adının dahi olmadığını belirten Yılmaz, “Biz kadınlardan, Cumhuriyetle tanıştığımız laik yaşamdan, çağdaş ve eşit birey olma yolunda kavuştuğumuz kazanımlarımızdan, zorlu mücadelelerle geliştirdiğimiz haklarımızdan vazgeçmemiz isteniyor ama bilinsin ki kararımız HAYIR” dedi.

KATILIMCILAR

Atatürk Parkı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasına Adana İl Başkanı Ayhan Barut, Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, ilçe başkanları, kadın ve gençlik kolları ile partililer katıldı.

AYRIMCILIĞA, ŞİDDETE VE EŞİTSİZLİĞE BAŞ KALDIRI GÜNÜ

Atatürk anıtına çelenk sunulup, İstiklal Marşının söylenmesinin ardından konuşan İl Kadın Kolları Başkanı Yasemin Yılmaz, 8 Mart’ın, kadınların cinsiyetten kaynaklı her tür ayrımcılığa, şiddete ve eşitsizliğe karşı baş kaldırdığı gün olduğunu kaydetti.

TÜRKİYE’DE GELİNEN NOKTA, KADINLAR AÇISINDAN HİÇ İÇ AÇICI DEĞİL

2017 Türkiye’sinde kadınlar açısından gelinen noktanın hiç iç açıcı olmadığını dile getiren Yılmaz, ekonomik sosyal ve siyasal anlamda, hala eşitlik mücadelesi veren kadınların, 8 Mart’ın çıkış noktasının ötesinde bugün, Türkiye’de bambaşka tehlike ve kaygılarla yüz yüze olduğuna dikkati çekti.

KADINLARIN KARARI HAYIR!

Yılmaz, “Emeğimizin, özgürlüklerimizin bu güne dek kazanılmış her türlü haklarımızın ötesinde, laik demokratik Cumhuriyetimiz ve ülkemiz tehdit altında. Biz kadınlardan, Cumhuriyetle tanıştığımız laik yaşamdan, çağdaş ve eşit birey olma yolunda kavuştuğumuz kazanımlarımızdan, zorlu mücadelelerle geliştirdiğimiz haklarımızdan vazgeçmemiz isteniyor! Bilinsin ki; kadınların kararı HAYIR!” diye konuştu.

 KADININ ADININ OLMADIĞI ANAYASA PAKETİ

Siyasi iktidarın 15 yıldır, söylemleri ve politikaları ile kadını iş ve sosyal yaşamdan uzaklaştırmayı hedeflediğini, kadına yönelik şiddeti besleyip tacizi tecavüzü yok saydığını, yüzde 1400 oranında artan kadın cinayetlerini görmezden geldiğini ifade eden Yasemin Yılmaz, iktidarın kadınları adlarının dahi  olmadığı anayasa paketiyle, geri dönüşü olmayan bir tuzağın içine çekmek istediğini belirterek şöyle dedi:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni kadına seçme ve seçilme hakkının verildiği meclisten, kadın vekillere söz hakkı verilmeyen, kadın vekillere şiddet uygulanan bir meclise dönüştürdüğünüz, bu utanca,  bizleri de tanık ettiğiniz için, kadınların kararı hayır! Yap-boz tahtası haline getirdiğiniz eğitim sisteminde, sadece 2015-2016 eğitim öğretim yılında 143 bin 62 kız çocuğu, okula devam etmemiştir.  Artık çocuklarımız heba olmasın diye, kadınların kararı hayır!”


ÇOCUK GELİNLER, ÇOCUK İŞÇİLER OLMASIN DİYE HAYIR!

Son on yılda 482 bin 908 kız çocuğunun zorla evlendirildiğini, son on beş yılda da çocuklara cinsel istismarın yüzde 434 oranında arttığını aktaran Yılmaz, “Artık, çocuk gelinler, çocuk işçiler olmasın, tarikat yurtlarında çocuklarımız yanmasın, tacize tecavüze uğramasın diye, kadınların kararı hayır!” şeklinde konuştu.

ARTIK İNSANLAR MUTLU OLSUN DİYE HAYIR!

2003 yılında kullanılan antidepresan kutu sayısı 14 milyon iken, bu sayının 2015’te 55 milyona ulaştığını vurgulayan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mutsuz insanlar yarattınız, mutsuz bir toplum yarattınız. Artık insanlar mutlu olsun diye, kadınların kararı hayır! Canımız istediğinde kahkaha atalım, sokağa da çıkalım, parka da gidelim, kimse bize ‘iffetsiz kadın’ demesin!  İstediğimiz kadar çocuk doğuralım ya da doğurmayalım. Kimse bize eksik kadın demesin! Haksızlıklara ses verelim ama polis copu, gazı yemeyelim! Bunları bize yaşattığınız için, kadınların kararı hayır!”


YA GÜNEŞİN AYDINLIĞI YA ORTAÇAĞIN KARANLIĞI

16 Nisanın en çok kadınlar için önemli olduğunun altını çizen Yılmaz, ya güneşin aydınlığının ya da ortaçağ karanlığının seçileceğini vurgulayıp şunları söyledi:

“Güneşin aydınlığı var iken, neden ortaçağ karanlığı? İşte bu yüzden, kadınların kararı hayır!

Nüfusun yarısı biz kadınlar; 16 Nisan’da geleceğimizin ‘HAYIR’ına, sayımız da gücümüz de yeter. Haydi kadınlar, sesimizi gücümüzü birleştirelim, Eşit ve özgür günler için kucaklaşıp, geleceğimizi birlikte inşa edelim.”

Basın açıklamasının ardından 89 yaşındaki Güneş Ergül, “Atatürk’ün çocuklarıyız” diye başlayıp “Yaşasın Cumhuriyet” diye sonlanan şiirini okudu. İl Başkanı Ayhan Barut da kadınlara karanfil verdi.