Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, inşaat mühendisliği mesleğinin her zeminde ve her şart altında güvenli ve sağlıklı yapılaşmanın mümkün olduğunu kanıtlayan bir bilim dalı olduğunu vurguladı. Üyesi olmaktan onur duyduğu İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanlığı’na seçilen Zekeriya Turanbayburt ve ekip arkadaşlarına ‘hayırlı olsun’ ziyaretinde bulunan Tümer, “Odamızın, kentimiz ve kentlimiz adına her zamanki gibi önemli çalışmalar yapacağına inanıyorum” dedi.
TELAFİSİ ZOR KARARLARDAN KAÇINILMALI
Adana’nın yıllara dayanan pek çok sorunu olduğunu söyleyen Tümer, “Bunların sihirli bir değnekle bir anda çözülmesi elbette mümkün değil. Görmek istediğimiz sorunların çözülmesi yönünde sağlıklı adımların atılması, bu sorunlara yenilerini ekleyecek, telafisi zor kararlardan ve uygulamalardan vazgeçilmesidir” diye konuştu.


DEPREM TEHLİKESİNE İŞARET ETTİ
Kent yaşamındaki sorunların daha da karmaşık bir yapıya dönüşmemesi için çözüm yollarının ivedilikle,  gelişen bilim ve teknolojinin ışığında etkin bir şekilde tartışılması, bu konudaki çağdaş uygulamaların ve teknolojik gelişmelerin incelenerek hayata geçirilmesinin önemine değinen Tümer, Türkiye topraklarının yüzde 66’sının birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde yer aldığını, ülke nüfusunun ise yüzde 70’inin ve büyük sanayi tesislerinin yüzde 75’inin deprem tehlikesi altında olduğuna işaret etti.
HAK SAHİPLERİ HAKLARINI ALABİLMELİ
Türkiye’deki yaklaşık 20 milyon yapı stokundan 7 milyon yapının yenilenmesi gerektiğini ifade eden Tümer, kentsel dönüşüm projelerinin özenle hazırlanmadığı takdirde ülke kaynaklarının kötü kullanımının önüne geçilemeyeceğini, çevrenin olumsuz etkileneceğini ve hak sahiplerinin adaletsizlikle karşı karşıya kalacağını dile getirdi.


SİNANPAŞALI NE YAPACAK?
Ziyareti için Tümer’e teşekkür eden İMO Adana Şube Başkanı Zekeriya Turanbayburt ise, “Adana’da kentsel dönüşümle ilgili olarak 35 proje alanı bulunmaktadır. Ancak üçünün iptali söz konusudur. Bu 35 proje alanının bir kısmı oldukça eski tarihli ilan edilen alanlardır. Örneğin Sinanpaşa mahallesinde yaşayanlar 11 yıldır mahallelerinde ne olacağını bilememenin sıkıntısını yaşamaktadır. Aslında bu neredeyse tüm bölgeler için geçerlidir. Vatandaşlar, bölgelerine ilişkin projelerle ilgili bilgi alamamaktadır” dedi.
Kentsel dönüşüm süreçlerinde açık ve adil dönüşüm seçeneklerinin geliştirilmesinin hayati önemde olduğunu belirten Turanbayburt, “Bunun olabilmesi için de planlamalarda katılımcı süreçler izlenmelidir. Önerilen dönüşüm modeliyle mahalle halkının olanaklarının tutarlılığının sağlanması gerektiği gibi mahallelilere güvenli olduğu kadar sosyal kültürel yaşamlarının niteliğini artıran çevre koşullarına sahip konutlar sunulmalıdır” diye konuştu.