AKP’nin ikinci parti olan CHP ile arasında ise iki puanlık fark var. CHP’nin taban oylarına en fazla katkıyı sağlayacak aday adayının Akif Kemal Akay olduğu belirlenirken, seçmene göre Adana’nın en önemli sorununun yol ve ulaşım olduğu da ortaya çıktı.


AKP VE CHP ARASINDAKİ FARK 2 PUAN

“Önümüzdeki Pazar Bir Seçim Yapılacak Olsa Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy verirsiniz?” sorusu yöneltilen kişilerin (kararsızlar dağıtıldıktan sonra) yüzde 32,8’i AKP, yüzde 30,28’i CHP, yüzde 23,51’i MHP, yüzde 7,9’u da BDP yanıtını verdi.

AKP OY KAYBETTİ, CHP OYLARINI ARTIRDI

Mayıs ayında yapılan ankette ise AKP’nin oy oranı yüzde 34,08, CHP’nin oy oranı yüzde 27,67, MHP’nin oy oranı yüzde 25,11, BDP’nin oy oranı ise yüzde 7,5 olarak saptanmıştı. Aradan geçen yaklaşık beş aylık zaman diliminde AKP’nin yüzde 1,28’lik, MHP’nin ise yüzde 1,6 oranında oy kaybettiği, CHP’nin ise oylarını 2,61 puan artırdığı görülüyor. 

CHP’DE OY POTANSİYELİ EN FAZLA OLAN KİŞİ AKİF KEMAL AKAY

 Ankette CHP’nin Büyükşehir adayları da sorgulandı. CHP’nin Adana’da yüzde 27,93’lük taban oyuna en fazla katkıyı yüzde 7,91’lik puanla Akif Kemal Akay’ın yapacağı belirlendi. Akay’ı yüzde 4,77’lik katkıyla Soner Çetin, yüzde 4,37’lik katkıyla Turgay Develi, yazde 4,05’lik katkıyla Arif Sezer ve yüzde 1,92’lik katkıyla Hüseyin Karabulut izledi.
Ayrıca, CHP oylarının mayıs ayından beri yükseldiği, AKP oylarının düştüğü, MHP ve BDP oylarının ise stabilizasyonu koruduğu aktarılan ankette, CHP ‘nin en yüksek performansı Akif Kemal Akay ile gösterebileceği sonucu çıktı. Akay’ın CHP dışındaki parti seçmenlerinden de oy alabilecek bir kişi olduğu saptaması da yapıldı. 

CHP SEYHAN VE ÇUKUROVA’DA GÜÇLÜ

 Yerleşim yerlerine göre yapılan değerlendirmede ise CHP’nin Seyhan ve Çukurova ilçelerinde güçlü olduğu, diğer ilçelerde ise ortalamanın altında bir performans gösterdiği sonucu çıktı. 

SEÇİM AKP VE CHP ARASINDA GEÇECEK

Ankete göre CHP, merkez dışındaki ilçelerde oylarının bir kısmını MHP’ye kaybetti. Bu kaybın önlenmesinin CHP’nin seçimleri kazanmasında çok önemli bir etkiye neden olacağı belirtildi. Ankette, Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin AKP ve CHP arasında geçeceği, MHP’nin göstereceği performansın da seçimi hangi partinin kazanacağı üzerinde çok önemli bir etkiye sahip olacağı vurgulandı. 

ADANA’NIN EN ÖNEMLİ SORUNU YOL VE ULAŞIM

Ankete katılan kişilere “Adana’nın en önemli sorunu nedir?” sorusu da yöneltildi. Katılımcıların yüzde 25’i yol ve ulaşım yanıtını verirken, yüzde 17,7’si altyapı-kanalizasyon, yüzde 12,5’i çevre bakımsızlığı ve kirliliği, yüzde 9,8’i ekonomik zorluklar, işsizlik ve pahalılık, yüzde 5,9’u ise çarpık kentleşme yanıtını verdi.

SEÇMENİN YARISI PARTİYE GÖRE OY KULLANIYOR

Seçmenlerin yarısı partiye göre oy kullanacağını beyan ederken, yüzde 28,9’u adaya göre, yüzde 21,3’ü de hem adaya hem partiye göre oy kullanacağını belirtti. 

Yapılan ankette sadece CHP'nin aday adayları belli olduğu için performans değerlendirmesi sadece onlar üzerinden yapılmıştır.

KAYNAK: SOZCU.COM.TR