Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucu Lideri ve Milli Önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1924’de ‘Adana Müzesi’ olarak hizmete sunduğu tarihi yapı, 1983’ten itibaren ‘Adana Etnografya Müzesi’ olarak açık kaldı. 2013 yılında ise ‘Tadilat’ gerekçesiyle ziyaretçilere kapatılan Müzenin kapısına 2015 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, ‘Adana Kuruköprü Kilisesi Anıt Müzesi ve Geleneksel Adana Evi’ ismi yazıldı.
KARAKAYA SKANDALI MECLİS’E TAŞIDI
Vatandaşların rahatsızlık duyduğu skandalı, MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya Meclis gündemine taşıdı. Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Karakaya “Bu tarihi binanın kiliseye dönüştürülmesinde hangi kamu yararı vardır?” diye sormuştu.

BAYRAMI KUTLARKEN İSİM DEĞİŞTİ
Kamuoyu bu sorunun cevabını beklerken bu sefer de isim değişikliğinin yapıldığı tarih, Adana’yı daha çok sarstı. İsim değişikliğinin 5 Ocak 2016’da yapıldığı ortaya çıktı. Yine Mevlüt Karakaya bunun üzerine Nisan ayında yaptığı açıklamada “Adanalılar 5 Ocak 2016’da ‘Kurtuluş Bayramı’nı coşkuyla kutlarken, Ankara’daki bürokrasi, aynı anlarda isim değişikliğini gerçekleştirmiştir.” diyerek çarpıklığa vurgu yaptı.

BAKANLIK, İNTERNET SİTESİNDEN DUYURDU
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, tıpkı ‘Kilise’ ismi verirken olduğu gibi ‘yanlış’tan dönüşü de ‘sessiz sedasız’ oldu. Tarihi binanın kapısından ‘Kilise’ ibaresini silen Bakanlık, geçtiğimiz ay kurumsal internet sitesinde duyurduğu açıklamada “Açılışa hazır hale getirilen mekanın, ‘Adana Kuruköprü Kilisesi Anıt Müzesi ve Geleneksel Adana Evi’ olan ismi, Müsteşarlık makamının 23.08.2016 tarih ve 153892 sayılı onayı ile ‘Adana Kuruköprü Anıt Müzesi ve Geleneksel Adana Evi’ şeklinde değiştirilmiştir” bilgisini verdi.

“İNŞALLAH AYNI YANLIŞLAR YAPILMAZ”
MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, bu son gelişme üzerine yaptığı açıklamada “Geç de olsa yanlıştan dönülmüş oldu. Ama buna rağmen bir vatandaş olarak, Adana’nın milletvekili olarak ve ayrıca Adanalılar adına Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Nabi Avcı’ya teşekkür ediyorum. Yanlıştan dönmek, yanlışı kabul etmek erdemdir. İnşallah aynı yanlışlar yapılmaz” dedi.