Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Kadın Kolları Başkanı Av. Rukiye Çinkılıç, Adana’daki Suriyeli mülteci sorununa dikkati çekerek, savaşın her zamanki gibi kadınları ve çocukları vurduğunu söyledi. Özellikle kente kayıtdışı gelip yerleşen mültecilerin yoğun olduğu yoksul mahallelerde Türk kadınlarının Suriyeli kadınların kuma olarak gelmesinden korktuğunu belirten Av. Çinkılıç, “Oldukça sıkıntılı bir süreç yaşanıyor” dedi.
“İNSANLIK GÖREVİMİZ AMA POLİTİKA YANLIŞ”
Av. Rukiye Çinkılıç, Suriye’deki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan mültecilerin yerleşmek için tercih ettiği illerden olan  Adana’da özellikle kayıtdışı mülteciler nedeniyle önemli sorunlar yaşandığına dikkati çekti. Mültecilere yardım eli uzatılmasının bir insanlık görevi olduğunun altını çizen Av. Çinkılıç, uygulanan yanlış politikalar nedeniyle birçok mültecinin açlıkla, yoklukla mücadele ettiğini vurguladı. AKP Hükümeti’nin yardım politikasının başarısız olduğunu savunan Av. Çinkılıç, “Mültecileri acziyet içinde bırakmak bana göre başarısızlıktır” yorumunu yaptı. Havaların soğuması nedeniyle yol kenarlarında kurdukları çadırlarda çocuklarıyla birlikte yaşam mücadelesi veren Suriyelileri çok daha zor günlerin beklediğini kaydeden Av. Çinkılıç, Adana’daki esnafın da mültecilerin kayıtdışı açtığı işyerleri nedeniyle perişan hale düştüğünü, esnafın bu nedenle kırgın ve kızgın olduğunu söyledi. 
Av. Çinkılıç, “Esnaf, ‘Ben kiramı, vergimi ödüyorum, personel çalıştırıyorum. Hepsi kayıt altında ve şu kadar giderim var. Suriyeliler benim karşıma geçip yarı ücretle üretim yapıyor. Vergi ödemiyor, hiçbir sorumluluğu yok. Aramaya kalkarsanız kimliksiz, peşine düşebileceğiniz insan yok. Bununla benim eşit durumda olmam çok sıkıntılı’ diye düşünüp kazanç kaybının ceremesini Suriyelilere yüklüyor“ diye konuştu.  
“ENDİŞE VE KORKU HAKİM”
Ülkelerindeki iç savaştan kaçıp gelen yoksul Suriyelilerin yerleştiği kentin güneyindeki yoksul  mahallelerinde, Suriyeliler nedeniyle Türk örf, adet ve geleneklerine, yaşam tarzına aykırı bir yaşam tarzı geliştiğini de aktaran Av. Rukiye Çinkılıç, Türk kadınlarının Suriyeli kuma endişesi taşıdığına dikkati çekti. Av. Çinkılıç, “Özellikle güney mahallelerimizde ağırlıklı olmak üzere boydan elbiseler giyen, başını bağlayan, hatta peçe takan, yeri geldiğinde iç çamaşırı kullanmayan, temizlik koşullarına dikkat etmeyen, alet edevatı olmayan ve komşusuna rahatsızlık veren, belirli insan ilişkileri kurallarını bilmeyen insanlar da var. Borçlar ödenmiyor. Ev sahibi-kiracı ilişkilerinde sıkıntılar yaşanıyor. Özellikle kadınlar çok sıkıntılılar. Suriyelilerin ikinci, üçüncü eş olarak gelmesinden kaygılılar. Bu savaşın sonuçları ne yazık ki kadınlar ve çocuklar üzerinde ağır bir şekilde sonuç veriyor. Sıkıntılı bir süreç var” şeklinde konuştu. 
Av. Çinkılıç, bu sorunların çözülmesi için hükümetin ve yerel yönetimlerin birlikte politika üretip, birlikte çözüm yolları getirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.