CHP Adana Milletvekili Adayı Ekonomist Dr. Osman Berke Duvan, Türkiye ve Adana’daki ekonomik gidişatın sürdürülemez olduğunu belirtti. Dr. Osman Berke Duvan, Ceyhan ve köylerine Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Milletvekili Adayı Oya Tekin ve CHP Ceyhan İlçe Başkanı Kadir Aydar ile birlikte seçim gezilerinde bulundu.

TÜRKİYE’NİN BORCU 3.5 KAT ARTTI
Ceyhan ilçe örgütünde ülkenin içine düşürüldüğü ekonomik zorluklara dikkat çeken Duvan, “Adalet ve Kalkınma Partisi iktidara geldiğinde bu ülkenin dış borcu 130 milyar dolardı, şimdi dış borcumuz 3,5 kat artarak 453 milyar dolara çıktı. Sadece ülke değil vatandaş da borca batmış durumda. Mevcut iktidar iş başına geldiğinde vatandaşın bankalara kredi kartı ve tüketici kredisi borcu 6,6 milyar TL idi; şimdi aynı borç 498,5 milyar TL’ye yükseldi. Bu iktidar döneminde vatandaşın bankalara borcu yüzde 7453 artış gösterdi. Borçlar olağanüstü bir hızla arttı” dedi. 

ADANA’DA KUNDAKTAKİ BEBEKLER DE BORÇLU…

Adana’daki borçluluğa da dikkat çeken Dr. Duvan “Sadece Türkiye değil Adana’mız da borçiçinde. Adana’da vatandaşlarımızın bankalara kredi kartı ve tüketici kredisi borcu bu yılın Mart ayı itibariyle 13,2 milyar TL. Bunu Adana’nın nüfusuna bölersek kişi başına 5 bin 957 TL borç düşer. Kundaktaki bebek bile bankalara 5 bin 957 TL borçlu. Adana bu borçluluk rakamı ile 81 il içinde borcu en yüksek yirmi ikinci ilimiz. Vatandaşın borcunda durum bu. Bir de esnafın ve şirketlerin borcu var. Bunu dikkate alırsak Adana’nın bankalara toplam nakdi kredi borcu 43,6 milyar TL. Nüfusa bölersek kişi başına düşen borç 19 bin 689 TL. Adana bu rakamla Türkiye’nin en borçlu on birinci ilidir” ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİ SIKIŞTI…

Ceyhan’ın köylerini de gezen Duvan, çiftçinin girdi maliyetleri ile ürün fiyatları arasında sıkıştığını ifade etti. Dr. Duvan,“Buğday fiyatı geçen yılla neredeyse aynı. Ancak mazotun fiyatı son bir yılda yüzde 21, gübrenin fiyatı yüzde 31 arttı. Çiftçi boşuna köyleri ve tarlasını terk etmiyor” diye konuştu.
MÜZE ÇAĞRISI
Burhanlı köyünde Yaşar Kemal’in okuduğu köyü de ziyaret eden Duvan, “Çukurova’nın sarı sıcağını, bire bin veren bereketli topraklarını en iyi anlatan Yaşar Kemal’in okuduğu bu okulun müzeye çevrilmesi gerekir” çağrısında bulundu.