Adana Büyükşehir Belediyesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinliklerine bu yıl erken başladı. Ülke genelinde törer eylemlerinin artması, çok sayıda şehit verilmesi, vatandaşın can güvenliğinin kalmaması gibi etkenlerden dolayı artan milli hassasiyet nedeniyle erken başlatılan Cumhuriyet Bayramı faaliyetlerine dair ilk etkinlik Adana Büyükşehir Belediyesi önünde gerçekleştirildi. Adana genelinde işyerlerine, evlere ve vatandaşa verilecek 150 bin bayrağın ilk bölümü, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, MHP İl Başkanı Yusuf Baş ve MHP Milletvekili Adayları tarafından dağıtılmaya başlandı.

CUMHURİYETE SAHİP ÇIKANLAR CEZALANDIRIYOR

Adana Büyükşehir Belediyesi önünde düzenlenen törende konuşan Başkan Hüseyin Sözlü, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutlamaya sayılı günler kaldığını belirtti. Başkan Hüseyin Sözlü, “Bayram diye nitelendirirken, önem verdiğimiz, çok özel bir güne ait sıradan bir kutlamadan öte bir anlamı Cumhuriyete yükleyebilmeliyiz. Cumhuriyet, halkın kendi kendini yönetmesidir ve Türkiye Cumhuriyeti, Türk Bağımsızlık mücadelesinin belirgin, özel ifadesidir. Cumhuriyet, yıkılan Osmanlı’nın enkazından yeni bir millet ortaya çıkarmak için verilmiş mücadele bütünün adıdır. Sıkıştırıldığımız Anadolu topraklarından, Empenyalizm tarafından sökülüp atılmak istenmemize karşı verilen mücadelenin kazanılıp, onun Cumhuriyet sıfatıyla taçlandırılmasının adıdır. Bugün yaşadığımız ne problem varsa, içeriden ve dışarıdan aldığımız hangi darbeler varsa, verdiğimiz mücadele ve onu Cumhuriyetle taçlandırmamızı hazmedemeyenlerin kuyruk acısını yaşayanların eseridir. Bugün terörden dolayı yaşadığımız acıların, milletimize, bütünlüğümüze, devletimizin varlığına, demokrasimize, Cumhuriyetimize yapılan kasıtlı saldırının altında da bu vardır. Onların bu zamana kadar Suret’i Hak’tan görüldüğü, onlara sahip çıkıldığı, onlara alan açıldığı, Cumhuriyeti kuranların, Cumhuriyete sahip çıkanların cezalandırıldığı bir dönemi yaşıyoruz ve bunun nedeni de aynı kuyruk acısıdır” dedi. 

CUMHURİYET NET DURUŞ İSTER

Milli Mücadele’nin hakikaten inanmış bir avuç Anadolu insanının kahramanlık destanı olduğunu kaydeden Başkan Sözlü, “Bu destanın önsözü Adana’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından yazılmıştır. Adana’da bu önsözü yazdıktan 8 ay sonra 1919’da Samsun’da mücadeleyi başlatan Atatürk’ün yanında ilk Adana olmuştur. Milli mücadele kazanılmıştır. Afyon Kocatepe’den izmir’e kadar süren mücadele destansıdır. Arka planda da bir ihanet vardır. Nice hain, askerlikten, cepheden kaçmıştır. Bunların kaçmasında bazıları rol oynamıştır.

Teröre karşı yaptığımız mitingde İstasyon Meydanı’nda milli mücadeleye ihanet edenlerin adını saydığımda, yine o ihanet güruhunun bugünkü temsilcileri, Cumhuriyet düşmanları her gün bunları dillerine pelesenk ettiler. Sözümün arkasındayım. Cumhuriyet düşmanlığının, ihanetin hacılığı, hocalığı, alimliği olmaz. Dünkü Cumhuriyet düşmanlarına laf söylediğimizde alimlere düşmanlık yaptığımızı söyleyenler, kendi atadıkları Diyarbakır müftüsünün de PKK’nın partisinden milletvekili olduğunu halkımıza bir açıklasınlar. Onlar dün çözüm sürecinde de birlikte yürüyorlardı. Cumhuriyet bu milletin şerefidir, Cumhuriyet bu milletin namusudur ve Cumhuriyete karşı yapılan her saldırı şerefimize namusumuza yapılmıştır. Cumhuriyet net duruş ister. PKK seviciliği yapıp Mustafa Kemalciyiz diyenlerin, PKK seviciliği yapıp bayraklarla şehitleri istismar edenlerin topu Cumhuriyet düşmanlarının işbirlikçisidir. Bugün Atatürk’ün milli mücadeleyi planladığı, kurguladığı ve başardığı dönemin bir temsilcisi varsa, o da bu söylediğimiz kavramlara hiç bir tereddüte düşmeden destek verenlerdir.

Türkiyeyi kuran  o iradedir ve o iradenin adı da milliyetçi iradedir. Milliyetçi iradenin adı da öyle geniş bir kavram değildir, onun adı Türk Milliyetçiliğidir. Türk Milliyetçileri de bayrağına, Cumhuriyetine, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, onun silah arkadaşlarının bize bıraktığı mirasa sahip çıkmak gibi bir mesuliyeti omuzlarında hissediyor ve bunun hakkını vermeye çalışıyor. Bayrağımıza, Cumhuriyetimize sahip çıkma noktasında Türk Milleti’ni duyarlı olmaya davet ediyorum” diye konuştu.

 

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya da, “İlk bayrağı vereceğiz ama bu bayrak çok horlandı bu dönemde. Tahrik unsuru olarak görüldü, gönderden indirildi, yerlerde sürüklendi. Bayrağa sahip çıkalım ne olur” dedi.