CHP Adana Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Orhan Sümer, Adana’nın geçmişte olduğu gibi tarım ve sanayide öncü konuma gelmesi için planlanan çalışmaları Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.

CHP Grup Yönetim Kurulu Üyesi Sümer, Oktay’ın yanıtlaması talebiyle verdiği yazılı soru önergesinde Adana’ya ve kentin sorunlarına tercüman oldu.

Adana’nın organize sanayi bölgelerinin yanı sıra kentte faaliyet gösteren KOBİ’leri ile ülkemizin en önemli kentlerinden biri konumunda olduğunu belirten Sümer, “Cumhuriyetimiz’in ilk yıllarından itibaren sanayinin gelişmesine paralel olarak 1995 yılına kadar göç alan Adana, bu yıldan sonra göç vermeye başlamıştır ve 2017 yılı nüfus sayımına göre 6. büyük ilimiz olmuştur” dedi. Adana’nın yetişmiş insan gücü ve eğitim alt yapısına, uzun yıllar ülkemizin ekonomisine katkı verdiğini vurgulayan Sümer, kentin küresel ölçekteki rekabet gücü ve potansiyeline rağmen son yıllarda uygulanan yanlış politikalar nedeniyle işsizlik ve yoksulluk ile bu sorunların yol açtığı diğer sorunlar ile karşı karşıya kaldığını ifade etti.

İHMALLER ADANA’YI GÜÇSÜZLEŞTİRDİ

Adana’nın 1995-2000 döneminden itibaren göç veren iller arasına girdiğini ve son nüfus sayımına göre 2 milyon 216 bin kişinin yaşadığı kentte toplam 41 bin 433 işyerinin olduğunu ancak buralarda istihdam istenilen seviyede olmadığını belirten Sümer,  “Geçmişte güçlü ve etkin konumuyla tarım ve sanayide öncü olan Adana, uzun yıllar ihmal edilmesi nedeniyle hak ettiği konumdan hızla uzaklaşmıştır. Halen mevcut olan tarım, sanayi ve turizm potansiyeli yeterince kullanılamamaktadır. Uygulanan yanlış teşvik politikaları nedeniyle yeterince yatırımı alamayan Adana, bu anlamda pek çok dezavantajı yaşamakta ve mevcut sanayi sektörü başta olmak üzere ilgili tüm sektörler büyük sıkıntı ve sorunlarla boğuşmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

OKTAY’A ADANA SORULARI

Adana’nın özellikle son yıllarda hak ettiği değeri göremediğini ve gerilere düşürüldüğünü belirten Sümer’in, Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın yanıtlamasını talep ettiği sorular şöyle:

-Adana’da son beş yıl içinde açılan ve kapanan işyeri sayısı nedir? Bu iş yerleri hangi sektörlerde yer almaktadır? Kapanan işyerlerinin faaliyet sürelerine ve kaç kişi istihdam ettiklerine ilişkin veri var mıdır?

-Kapanan işyerlerinin kapanma nedenleri konusunda yapılan bir araştırma, inceleme ya da değerlendirme var mıdır? Varsa içeriği nedir?

-Son beş yıl içinde her bir yıl ayrı olarak gösterilmek üzere Adana’da işini kaybedenlerin sayısı ne olmuştur? Bu kişilerin sektörlere göre dağılımı nedir? İşini kaybeden kaç kişiye işsizlik ödeneği bağlanmıştır?

-Adana’da son beş yılın işsizlik oranı nedir? Adana’da işsizlik oranlarının yüksek olduğu sektörler nelerdir ve bu sektörlerde çalışanların kadın ve erkek dağılımı nedir?

-Adana il ve ilçelerinde işsizlik sorununun çözülmesi, kentte her geçen gün daralan iş alanları ve zayıflayan ekonominin canlandırılması ve daha fazla istihdam yaratılması adına yaptığınız/yapacağınız çalışmalar nelerdir? Bu çerçevede uygulamaya konulması düşünülen yeni bir istihdam teşvik paketi var mıdır? Varsa ne zaman uygulamaya konulması planlanmaktadır?

-2018 yılında kişi başına 154 liralık kamu yatırımı alan ve 81 il içerisinde ancak 70’nci sırada yer alan Adana’da yatırım programlarına alınan, ancak halen atıl durumda bekleyen kaç kamu yatırımı bulunmaktadır? Söz konusu yatırımlar için önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan dönemde ayrılan ödenek miktarı ne kadardır? Söz konusu yatırımların atıl olarak bekletilmesinin gerekçesi nedir, sorumlusu kimlerdir?