Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Burhanettin Bulut,  AKP’nin sivil toplum kuruluşlarıyla (STK) yaptığı temayül yoklamasıyla STK’ları kendi beceriksizliklerine alet ettiğini söyledi. Bulut, “ AKP STK’lara bu kadar önem veriyorsa neden TMMOB, Türk Tabipler Birliği gibi STK’ları etkisizleştirmek için bu kuruluşlara müdahale etti” diye sordu.

AKP il Başkanı Fikret Yeni’nin ‘demokrasi şöleni’  diye adlandırdığı temayül yoklamasında hem kendi üyelerine ve aday adaylarına hem de STK’lara güvenmediğini vurgulayan Bulut, “Demokrasi, sandıktan çıkacak sonucun paylaşılmasıyla olur. Önce üyelerinize saygı duyun ve yaptığınız temayülün sonuçlarını açıklayın ya da siz en iyisi bir saray ziyareti yapıp adaylarınızı onaylatın da kurtulun bu çileden” dedi.

“AKP’NİN STK’LARA BAKIŞ AÇISINI HERKES BİLİYOR”

CHP Adana İl Başkanı Burhanettin Bulut, AKP İl Başkanı Fikret Yeni’nin yaptığı açıklamalara sosyal medya üzerinden yanıt verdi.  AKP’nin iktidar olmanın verdiği sarhoşluktan kurtulamadığını ve toplumun tüm kesimlerini baskı altına almak için olmadık yöntemler denediğini belirten Bulut, AKP iktidarının sivil toplum kuruluşlarına bakış açısının toplumun tüm kesimleri tarafından gayet iyi bilindiğini kaydetti.

Bulut, “Türkiye, kız çocuklarının eğitimi için çaba harcayan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne (ÇYDD) yapılanları, insanların üyesi oldukları sendikalardan istifa ettirilip yandaş sendikalara nasıl zorla üye yaptırıldığını unutmadı. Ülkenin en büyük sivil toplum örgütlerinden biri olan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ni (TMMOB) etkisizleştirmek için yapılanlar sıcaklığını koruyor” diye konuştu.

“BECERİKSİZLİKLERİNE STK’LARI ALET EDİYORLAR”

Bulut, AKP’nin milletvekili adaylarını belirlemek için STK başkanları ve yöneticilerine yöneticisi oldukları STK’nın kimliğiyle parti binasında oy kullandırmasının sivil toplum kuruluşlarının ruhuna ve dernekler yasasına aykırı olduğunun altını çizen Bulut, “AKP iktidarı hukuksuzlukta sınır tanımıyor. ‘Hukuk da guguk da benim’ diyen iktidar partisinin yöneticileri, kendi kendilerine oynadıkları ‘Sandık kurarım, Ankara’da sayarım, kimseye de sonucunu söylemem’ oyununa renk katmak için şimdi de STK’lara el attı. Kendi üyesine güvenmeyen, üyelerinin verdiği oyları açıklamaktan korkan AKP, şimdi de oyununa ‘demokrasi’ kılıfı giydirip kendi beceriksizliklerine STK’ları alet ediyor” şeklinde konuştu.

“AKP NE ZAMAN STK’LARDAN GÖRÜŞ ALDI?”

“Kaçak saray yapıp kendine yasa çıkaran, ayakkabı kutularını çok anlamlı işlerde kullanan,  Gezi’de en başarılı senaryo üreten ödülünü alanlara ‘Dernekler Yasası’nı hatırlatmaya kalkışmak ne haddimize” diyen CHP İl Başkanı Bulut, “AKP, STK’lardan ne zaman görüş aldı? Ne zaman ortak çalışma yaptı” diye sordu.

“ADAYLARINIZI SARAYA ONAYLATIN DA KURTULUN BU ÇİLEDEN”

Asıl sorunun AKP’nin samimiyetsizliği, yasa ve etik tanımamazlığı olduğunu belirten Bulut, hukukun bir gün herkese lazım olacağını söyledi. CHP Adana İl Başkanı Burhanetin Bulut, “Siyasi partiler STK’lardan elbette ki görüş alabilir, hatta STK’larla işbirliği yapabilir. Merkezi atama ile aday belirleme ise siyasi parti çalışmasıdır. Sandık konulup STK adına oy istenmesi ile kamuoyundan görüş almak farklıdır. AKP önce üyesine, sonra mülakat yaptığı aday adaylarına güvenemedi. Şimdi de her fırsatta baskı altına aldığı STK’lara sığınmaya çalışıyor ama STK’lara da güvenemediği için sandıkları açıp kullanılan oyların sonuçlarını açıklayamadı” diye konuştu.

Bulut, siyasi etiğe ve yasalara aykırı uygulamaları “demokrasi şöleni” olarak adlandıran AKP Adana İl Başkanı Fikret Yeni’ye “Siz en iyisi bir saray ziyareti yapıp adaylarınızı onaylatın da kurtulun bu çileden” diyerek yanıt verdi.