Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akif Kemal Akay, down sendromlu gençlerle biraraya geldi. Sosyal hizmet üretme anlayışından uzak uygulamalarla, engellilerin var olan sorunlarına yenilerinin eklendiğini ve yaşamlarının daha da zorlaştığını belirten CHP’li Akif Kemal Akay, engellilikle ilgili sorunların çözümünün önyargıların kırılmasından geçtiğini vurguladı. Akay, engellileri, yardımlarla sürekli bir şekilde ayakta tutmak yerine, özürlü dostu aktif istihdam politikalarıyla geçinebilecekleri ve yükselebilecekleri bir konuma getirmenin, sosyal fayda ve toplumsal bütünleşme sağlamak açısından daha doğru bir girişim olduğunu dile getirdi. Engelliler parkı, engelliler otobüsü, engelliler lokali gibi ayrımcı uygulamaların doğru olmadığını kaydeden Akay, “Bunun yerine engellilerin de yararlanabileceği herkese uygun kullanım yerleri yapılması daha uygundur. Engellilerin diğer toplumsal kesimlerle birlikte ve onlarla kaynaşarak ve bütünleşerek aynı imkânlara kavuşturulmaları gerekmektedir” dedi.

DOWN SENDROMLU GENÇLERLE BULUŞTU

3 yıl önce Kadıneli Derneği Başkanı Zeynep Serap Baltacı’nın girişimiyle down sendromlu çocukların sosyal hayata katılımı ve kendilerine güvenlerini kazanmaları amacıyla açılan Down Kafe’de down sendromlu gençlerle sohbet eden Akay, yürütülen proje hakkında bilgiler alıp, down sendromluların sorunlarını ve taleplerini dinledi.

EŞİT YURTTAŞLIK VURGUSU

İnsan hak ve özgürlüklerinin temelinde eşitlik, özgürlük ve katılım olgusunun yer aldığını ancak yaşam içinde, hemen her düzeyde, kısıtlılık ve ayrımcılığın mevcut olduğunu anlatan  CHP’li Akay, “Bu kısıtlamalardan en çok zarar görenler ise en genel tanımıyla engellilerdir. Engellilerin toplum hayatının bütün alanlarına eşit yurttaş olarak katılmaları, sosyal politikaların başta gelen görevlerindendir. Engellilerin göz ardı edilmesi veya sorunlarının ertelenmesi, sosyal siyasetin hedeflerine ve sosyal barış ve dayanışma ruhuna aykırıdır” diye konuştu.

‘HERKES TÜM YAŞAMSAL ALANLARA ULAŞMA HAKKINA SAHİP’

Yerleşim birimlerinin engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesinin yerel yönetimlerin öncelikleri arasında olduğunun altını çizen Akay, “Sosyal hizmet üretme anlayışından uzak uygulamalarla kentte yaşayan engellilerin var olan sorunlarına yenileri eklenmekte, yaşamları daha da zorlaşmaktadır. Herkes, tüm yaşamsal alanlara ulaşma hakkına sahiptir. Tüm insanlar gibi, engelli insanların da ulaşım hizmetlerinden eşit fırsatlarda yararlanması, işine, okuluna, alışverişe, spor alanlarına, parklara, engelli olmayan insanların kullandığı yollarla ve taşıtlarla gidebilmesi gerekmektedir. Bu, çağdaş toplum olmanın önemli bir gereğidir ve yerel yönetimlere bu konuda çok büyük sorumluluklar düşmektedir” şeklinde konuştu.

‘ENGELLİLERİN ÜRETİME KATILMASI SAĞLANMALI’

Engellilerin yaşamlarını kolaylaştıracak, üretime katılmalarını sağlayacak girişimlere öncelik verilmesi gerektiğinin altını çizen CHP’li Akay, “Belediyeler, meslek ve beceri kazandırma kurslarıyla engellilerin istihdamına dolaylı olarak katkıda bulundukları gibi korumalı işyerleri açarak emek piyasasında istihdamı zor olan engellilere doğrudan iş imkânı sağlamış olurlar. Burada toplumsal amaç, işgücü niteliği taşıyan engellilerin yoksulluktan kurtarılıp yaşama daha güvenli olarak bakmasını sağlamaktır” dedi.

‘AYRIMCI UYGULAMALAR TERK EDİLMELİ’

Engellileri yardımlarla sürekli bir şekilde ayakta tutmak yerine, özürlü dostu aktif istihdam politikalarıyla geçinebilecekleri ve yükselebilecekleri bir konuma getirmenin sosyal fayda ve toplumsal bütünleşmeyi sağlamak açısından daha doğru bir girişim olduğunu dile getiren Akay, engelliler parkı, engelliler otobüsü, engelliler lokali gibi ayrımcı uygulamaların da doğru olmadığını söyledi. Akay, “Bunun yerine engellilerin de yararlanabileceği herkese uygun kullanım yerleri yapılması daha uygundur. Engellilerin diğer toplumsal kesimlerle birlikte ve onlarla kaynaşarak ve bütünleşerek aynı imkânlara kavuşturulmaları gerekmektedir” diye konuştu.