Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’de mezun olacak öğrencilerle birlikte atama bekleyen öğretmen sayısının bir milyondan fazla olacağını vurguladı. Geçtiğimiz aylarda atanamayan öğretmenlerin son durumuyla ilgili meclise soru önergesi sunan Dr. Şevkin, yeni bir soru önergesiyle eğitimdeki korkunç tabloyu gözler önüne serdi.
SOSYAL BİLGİLERDE 30 BİN MEZUN!
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’u göreve çağıran ve önergeyle 10 soru yönelten Dr. Şevkin,  devletin öğretmen ihtiyacı ile mezun ve mezun olacak öğretmen sayısı arasındaki uçurumun ne yazık ki kaygı verici boyutlara ulaştığını kaydetti. Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin yanı sıra diğer tüm branşlarda söz verilen atamaların yapılmadığına işaret eden Dr. Şevkin, 30 bin sosyal bilgiler öğretmeninin ne yapacağını bilemez durumda olduğuna dikkat çekti.
“1 MİLYON 92 BİN 33 ÖĞRETMEN ATAMA BEKLİYOR OLACAK”
Son 2017 verilerine göre Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) başvurmuş fakat öğretmen olarak ataması yapılmamış olan üniversite mezunlarının sayısının 412 bin 134 olduğuna işaret eden Dr. Şevkin, “Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) istatistiklerine göre 2017 yılı itibariyle öğretmen olabilmek amacıyla sadece eğitim fakültelerinde okuyanların sayısı 228 bin 279’dur. Eğitim fakültelerinin haricindeki Fen-Edebiyat Fakülteleri, İlahiyat Fakülteleri ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakülteleri’nde okuyan öğrenciler de dahil edildiğinde öğretmen olmayı umut eden 653 bin 899 lisans öğrencisi mevcuttur. 2016 ve 2017 öğretmen atamalarından sonraki güncel sayıya bakıldığında ise 438 bin 134 mezun durumda aday, 653 bin 899 mezun olacak aday ile toplamda  1 milyon 92 bin 33 öğretmen atama bekliyor olacaktır” dedi.

Dr. Şevkin, bu bağlamda Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması istemiyle şu soruları sordu:

1-    Milli Eğitim Bakanlığı, 2018-2019 eğitim-öğretim döneminde kaç öğretmen ataması gerçekleştirmeyi planlamaktadır?

2-    Ataması yapılması düşünülen öğretmenlerin branşlarına göre dağılımı nasıl gerçekleşecektir?

3-    2018 yılı Ekim ayı itibariyle atama bekleyen öğretmen adaylarının sayısı kaçtır?

4-    Atama bekleyen öğretmen adaylarının lisans ve branş dağılımını açıklar mısınız?

5-    Öğretmen açığı yüzbinlerle ifade edilirken okullarda ücretli öğretmen adı altında adeta kölelik düzenini öngören uygulama sona erecek midir?

6-    Sosyal Bilgiler branşında adaleti sağlamak adına yeni atama yapılacak mıdır?

7-    30 bine yaklaşan mezunuyla Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin öğretmen açığı içindeki payı nedir?

8-    Tarih bilincine sahip, ülke coğrafyasına hakim, vatansever, milletine yararlı yeni nesiller için Sosyal Bilgiler’in önemi bilinerek hareket edilecek midir?

9-    2018-2019 eğitim-öğretim döneminde atanacak Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin kontenjan sayısı kaçtır?

10-  Türkiye’de atama bekleyen 1.092.033 öğretmen adayı ile ilgili yol haritanız var mıdır? Böyle bir yol haritanız yoksa mezunların akıbeti ne olacak, yeni mezunlar için nasıl bir yöntem uygulanacaktır?