Türkiye’nin bitkisel yağ ihtiyacının yüzde 85’inin ayçiçeğinden karşılanmasına rağmen ayçiçeği üreticisinin desteklenmemesine tepki gösteren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, konuyu meclise taşıdı.
CHP’li Şevkin, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) ayçiçeğinde maliyetlerin düşürülmesi, ayçiçeği üreticisinin desteklenmesi, ayçiçeği üretiminde yaşanan sorunların tespiti ve çözümü amacıyla ‘Meclis Araştırması’ açılmasını istedi.
Türkiye genelinde üretilen 2 milyon ton ayçiçeği hasadının 195 bin tonunun Adana’da gerçekleştirildiğine dikkat çeken Dr. Şevkin, “Bu yıl ayçiçeği üretiminde verim de düşük olmuştur. Ağustos ayının başlangıcından itibaren hasadı gerçekleşen ayçiçeğinin 2019 yılında olduğu gibi kilogram taban fiyatının açıklanmaması ya da geç açıklanması üreticiyi mağdur etmektedir. Bin bir emekle üretim gerçekleştiren çiftçimiz bu olumsuzluk nedeniyle adeta kaderine terk edilmektedir” dedi.
Türkiye’nin bitkisel yağ ihtiyacının yüzde 85’inin ayçiçeğinden karşılandığına dikkat çeken Dr. Şevkin, “Türkiye, yağlık ayçiçeğinde yüzde 66 oranında dışa bağımlıdır. Ayçiçek ve ayçiçek yağı ithalatı sürekli artış eğilimindedir” dedi.
MALİYET ARTTI, VERİM DÜŞTÜ!
Tarımda üretim plansızlığının çiftçiyi her ekim döneminde ne ekeceğini bilemez hale getirdiğine işaret eden Dr. Şevkin, araştırma önergesinin gerekçelerini şöyle sıraladı:
“Bu durum çiftçimizi daha az masraflı ürünlere yöneltmiştir. Kendi üretim maliyetine göre hareket eden çiftçimiz 2019 yılında masrafının düşük olduğunu düşündüğü ayçiçeği tarımına yönelmiş ancak iklim şartları, bitki koruma ürünlerinin maliyetini arttırmıştır. Dolayısıyla verim ortalaması da düşmüştür.  Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi’nin Tarla Bitkileri komisyonunun yapmış olduğu maliyet analizinde ayçiçeğinin kilo maliyetinin 2,21 TL, üretici kârı ilavesi ile 2,65 TL/Kg olduğu tespit edilmiştir. 
“AYÇİÇEĞİ ÜRETİCİSİ GÜNDEME ALINMALI”
Siyasi irade ayçiçeği üreticisinin yanı sıra diğer çiftçileri de gündemine almalı ve destek vermelidir. Bunun yanı sıra bölgelerdeki üretim desenine göre bir planlama yapmalıdır. Tarım sektörü ve çiftçimiz piyasanın acımasız koşullarına terk edilmemelidir. Ayçiçeğinde maliyetlerin düşürülmesi, ayçiçeği üreticisinin desteklenmesi, ayçieği üretiminde yaşanan sorunların tespiti ve çözümü amacıyla Anayasa’nın 98 ve içtüzüğümüzün 104 ve 105. maddeleri gereğince meclis araştırması açılmasını saygılarımızla arz ve teklif ederiz.