Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Adayı Ayhan Barut, 24 Haziran'dan sonra üreticilerin kazanacağını, kırsal bölgelerin de mutlaka kalkınacağını söyledi. 

Çiftçilere ve tarım sektörüne yönelik projelerin detaylarını paylaşan Barut, "CHP iktidarında üretici kazanacak, kırsal bölgeler kalkınacak. Üretenlerin artık üzülmediği bir dönem başlayacak" dedi. 

KANUNU ANIMSATTI, DESTEK SÖZÜ VERDİ

CHP Adana Milletvekili Adayı Ayhan Barut, 24 Haziran'dan sonra Türkiye'nin tarımda ithalatçı olmaktan çıkarılıp, büyük bir ihracatçı haline getirileceğini söyledi. Tarım Kanunu'nun 'Tarımsal desteklemelerin finansmanı' konu başlığındaki 21'inci maddesinde, "Tarımsal destekleme programlarının finansmanı, bütçe kaynaklarından ve dış kaynaklardan sağlanır. Bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi milli hasılanın yüzde birinden az olamaz" denildiğini anımsatan Barut, "AKP iktidarının uygulamadığı bu kanuna göre hareket edeceğiz. Gayri Safi Yurtiçi Milli Hasıla'nın yüzde 1'i kadar vereceğimiz tarım desteklerini en az iki katına çıkaracağız" dedi. 

DESTEKLERİ SIRALADI

Tarımsal üretimde kullanılan tohum, gübre ve tarım ilacı gibi girdilerde vergi oranlarını düşüreceklerini ve maliyetin çok azaltılacağını vurgulayan Barut, şunları kaydetti:

"Çiftçilerimizin tarımsal kredi borçlarının faizlerinin tamamını sileceğiz. Üretici Kayıt Sistemi’ni oluşturacağız ve çiftçilerin SGK primlerinin tamamını devlet karşılayacak. Tüm ürünleri, üretim araçlarını ve hayvanları, primleri devlet tarafından karşılanacak şekilde tarım sigortası kapsamına dahil edeceğiz. Çiftçilere verilen desteklerden dosya parası, genel giderler gibi çeşitli bahanelerle yapılan kesintilerin tamamını kaldıracağız. Tarımsal destekleri çiftçinin girdi maliyetlerini hesaplayarak ve üzerine çiftçinin karını ekleyerek belirleyeceğiz. Bunu tam bir yıl önceden açıklayacağız. Destek tutarlarını en az enflasyon oranı kadar artıracağız. Ulusal tarımsal işletmelerin özelleştirilmesini engelleyeceğiz."

PROJELERİ ANLATTI

24 Haziran'dan sonra üretici ve köylülere yönelik geliştirilecek projeleri paylaşan Barut, şunları söyledi:

"Her köylüye evinin, ahırının, garajının çatısına ya da bahçesine güneş paneli kurabileceği ekipman ve teknik yardımı 10 yıl vadeli ve sıfır faizli kredi ile sağlayacağız. Sulama birliklerine ve su şebekesi pompalama gereksinimi olan köylere sıfır faizli 10 yıl vadeli kredi temin ederek, enerji ihtiyaçlarını güneşten karşılamalarını sağlayacağız. Köylerde ve tarımsal sulamada su kullanımına destek sağlayacağız. Tarım ve hayvancılığa yönelik her türlü teknik ve danışmanlık desteğini, kooperatifler aracılığıyla ve bölge üniversiteleri ile eşgüdüm halinde vereceğiz. Bu kapsamda en az 40 bin ziraat mühendisi, veteriner ve tekniker istihdamı sağlayacağız. Arazi Edindirme Ofisi kurup arazi toplulaştırma faaliyetlerini 5 yıl içinde tamamlayacağız. Meraların köyün ortak malı olarak kalmasını sağlayacağız. Yerel tohumlarımızı geliştirecek ve biyoçeşitlilik koruyacak

gen bankaları, laboratuvarlar ve üretim istasyonları kuracağız."

'ÜRETİCİ HER KOŞULDA DESTEKLENECEK'

Tarımla ilgili hedeflerini aktaran CHP Adana Milletvekili Adayı Ayhan Barut, şunları dedi:

"Zeytinlikleri koruyacağız. Zeytinyağı üretimi ve tüketimini yaygınlaştıracağız. Tekstil tezgahlarımızda çiftçimizin yerli tohumlardan ürettiği pamuğun işlenerek ihraç edilmesini sağlayacağız. Pamuk destekleme primini 5 yıllık dönemler için açıklayacak ve üretim maliyeti ile dünya fiyatlarını dikkate alarak güncelleyeceğiz. Ayçiçeği ve mısır başta olmak üzere, yağlı tohumların üretimine yönelik orta ve uzun vadeli politikalarla üreticiyi destekleyeceğiz. Girdi maliyetlerini düşürerek, ithalat bağımlılığını sona erdireceğiz. Tarım Borsaları’nda küçük üreticinin işlem yapabilmesini kolaylaştıracağız. Bütün kırsalda hayvan varlığını artırmak için küçük ve orta ölçekli işletmelerin yaygınlaşmasını sağlayacak, kooperatifleşmeyi desteklerle özendireceğiz. Okul sütü programını yeniden tasarlayarak, kamu alımlarını sektörü desteklemek üzere kullanacağız. Devlet ormanlarının devlet tarafından işletilmesini sağlayacağız. Üreticilerimizin ve kırsal bölgelerin kalkınması ve daha çok kazanması için tarıma dayalı sanayiyi de geliştireceğiz."