Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, 1999 yılında çıkarılan bir yasayla kazanılmış emeklilik hakları elinden alınarak mağdur edilen on binlerce yurttaşın sorunlarına acil çözüm üretilmesini istedi. 

Kamuoyunda 'Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak bilinen on binlerce mağdurun bulunduğunu aktaran CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, "1999 yılında dönemin koalisyon hükümetince çıkarılan 4447 Sayılı Kanun geriye işletilerek yurttaşlarımızın kazanılmış emeklilik hakları elinden alınmıştır. Yasal olarak kazanılmış bir hakkın elden alınması, çıkarılan bir kanunun geriye doğru işletilmesi kabul edilemez. AKP hükümeti mağduriyetlerin giderileceğiyle ilgili verdiği sözleri tutmalıdır. Acilen on binlerce mağdurun sorununa çözüm üretilmelidir" dedi. 

AYHAN BARUT DESTEK VERDİ

08 Eylül 1999 tarihi öncesinde SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensubu olarak çalışma hayatına başlayan yurttaşların yaşadıkları sorunlara dikkat çeken ve onlara destek veren CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, şunları kaydetti:

"Dönemin koalisyon hükümetince çıkarılan 4447 Sayılı Kanun geriye işletilmiş, erkeklerde 25 yıl 5000 gün, kadınlarda ise 20 yıl 5000 gün şartlarına göre emekli olabilecek yurttaşlarımız, 'kademeli emeklilik' uygulamasıyla mağdur edilmiştir. Kamuoyunda bu haksızlığa büyük tepki oluşmuş ve AKP hükümeti bu mağduriyetin giderileceği yönünde defalarca söz vermiştir. Ancak gelinen aşamada prim ve gün gibi emeklilik şartlarını fazlasıyla yerine getirmiş on binlerce vatandaşımızın mağduriyeti hala sürüyor."

"ERKEN EMEKLİLİK DEĞİL, HAKLARINI İSTİYORLAR"

Emeklilik hakları elinden alınan yurttaşların erken emeklilik değil, haklarını istediklerini dile getiren CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, şöyle konuştu:

"Emeklikte Yaşa Takılan (EYT) yurttaşlarımız hakları olmayan bir şeyi istemiyorlar. Sadece ellerinden alınan haklarını istiyorlar. Yıllarca çalışıp uğraşıp bunun üstüne mağdur edilen yurttaşlarımızın sorunlarına duyarsız kalınması üzücüdür. Yurttaşlarımız, 'İşveren yaşlısın diyerek kapının önüne koyuyor, devlet gençsin diyerek emekli etmiyor'diye feryat ediyor. İşsiz kalanlar Genel Sağlık Sigortası'nı ödemek zorunda kalıyor. Bu yetmezmiş gibi emeklilik mağduru vatandaşlarımız 5510 Sayılı Yasa'nın getirdiği Aylık Bağlama Oranları (ABO) ile de mağdur ediliyor. Prim ve gün fazlalıklarına rağmen emekli edilmeyen, üstüne daha çok çalıştıkça bağlanacak emeklilik aylıkları düşen bu yurttaşlarımız üvey evlat değildir. Bu haksızlığa derhal çözüm üretilmelidir. "

"SAMİMİLERSE MECLİS'TE ÇÖZELİM"

CHP Grup Başkan Vekilleri'nin Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) sorunlarına çözüm üretilmesi için başta Türkiye Büyük Millet Meclisi, hükümet ve diğer partilere açık çağrılar yaptığını anımsatan Ayhan Barut, "Meclis 1 Ekim'de açılacak. Bu konuyla ilgili MHP ve AKP eğer samimiyse, çözüm istiyorsa hazırlayacakları veya bizim daha önce hazırladığımız teklifi getirsinler Meclis gündemine 48 saat içinde bu iş çözülür. Ama samimi olmadıkları bugüne kadar hep geçiştirmelerinden belli oluyor. Biz erken emeklilik değil 1999 yılında 4447 sayılı yasanın geriye işlemesi sonucu elinden alınan geciktirilmiş haklarını isteyen yurttaşlarımızın her zaman yanında olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.