Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, 350 atölyede  6 bin saya işçisinin çalıştığı Adana'da ekonomik krizin derinleşmesiyle birlikte 200 saya atölyesinin kapanarak 3 bin 600 işçinin işsiz kaldığını söyledi.

Saya atölyelerinin kapanması ve işsiz kalan işçilerle ilgili hazırladığı soru önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, "Ülkemizde görmezden gelinen ekonomik krizle yağmur gibi yağan zamlar saya malzemelerinde de büyük fiyat artışlarına sebep olmuştur. Buna karşın parça başına aldıkları ücret değişmediği için saya işçileri büyük mağduriyet yaşamış ve evlerini geçindiremez duruma düşmüşlerdir" dedi. 

"EKONOMİK KRİZ VURDU"

Meclis'e Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Ayhan Barut, şunları kaydetti:

"Adana'da ayakkabı firmaları için saya diken 350 saya atölyesinden 200’ü derin ekonomik krizle birlikte maalesef kepenk kapattılar. Bu durum diğer sektörlerde olduğu gibi ücretleri her geçen gün eriyen saya işçilerini olumsuz etkiledi.

Ayakkabı İmalatı Çalışanları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği verilerine göre Adana’da 350 atölyede  6 bin saya işçisinin çalıştığı ve ekonomik krizin derinleşmesiyle birlikte kapanan 200 saya atölyesiyle 3 bin 600 işçinin işsiz kaldığı ifade edilmektedir. Ülkemizde görmezden gelinen ekonomik krizle yağmur gibi yağan zamlar saya malzemelerinde de büyük fiyat artışlarına sebep olmuştur. Buna karşın parça başına aldıkları ücret değişmediği için saya işçileri büyük mağduriyet yaşamış ve evlerini geçindiremez duruma düşmüşlerdir. Parça başı dikimlerinde makul bir artış talebinde bulunan saya işçilerinin bu talepleri karşılanmadığından pek çok saya atölyesi kepenk kapatmak, çalışanlar işsiz kalmak zorunda bırakılmıştır."

BU SORULARA YANIT ARADI

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Meclis'e sunduğu önergede şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

"1- Türkiye de ekonomik krizle beraber son 5 yıl içinde kepenk kapatmış sektör bazında kaç işletme olmuştur ve kaç çalışan işsiz kalmıştır?

2- Ülke genelinde ve Adana özelinde kepenk kapatan saya atölyesi ve işsiz kalan çalışan sayısı kaçtır?

3- Bu işçilerimizin aile hayatını da yakından ilgilendiren mağduriyetlerini gidermek için bakanlık olarak bir girişimde bulundunuz mu?

4- Saya atölyelerinin kapanmasına, işçilerin işsiz kalmasına neden olan özellikle girdi maliyetlerini düşürmek için sektöre yönelik bir düzenleme yapacak mısınız?

5- Her şeyin makineleşmesi ve insan emeği dışına çıkarılmasıyla birlikte ülkemizde başka hangi meslek gruplarında işsizlik yaşanmaktadır?

6- Çalışanların işsiz kalmaması ve kendi alanları dışına çıkmamaları için bakanlık olarak bir planlamanız var mı?

7- Küçük esnaf ve sanatkarları ekonomik olarak korumak adına almış olduğunuz önlemler var mıdır?"