Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Ayhan Barut, İstiklal Marşı’nın bestesiyle ilgili başlatılan tartışmaların yapay bir gündem yaratma çabasından ibaret olduğunu belirterek, “Halkımızın ulusal kurtuluş mücadelesindeki bağımsızlık için ortaya koyduğu ruhu;  kanla, gözyaşıyla elde ettiği milli değerleri zedelemeye yönelik bu tür girişimler nafile çabalardır. Bağımsızlık, özgürlük için gözünü kırpmadan canını feda eden bir neslin evlatları atalarının kemiklerini sızlatmak isteyenlere hiçbir zaman geçit vermez” dedi.

“İSTİKLAL MARŞI SIRADAN BİR MARŞ YA DA ŞİİR DEĞİLDİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, İstiklal Marşı’nın bestesinin değişmesi gerektiği yönündeki sözlerinin ardından başlayan tartışmaları değerlendiren CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, İstiklal Marşı’nın sıradan bir şiir ya da marş olmadığının altını çizdi.

“SÖYLERKEN BOĞAZIMIZ DÜĞÜMLENİR, MİLLİ DUYGULARIMIZ ŞAHLANIR”

Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı İstiklal Marşı’nın Osman Zeki Üngör’ün bestesiyle ulusun yüreğine işleyen çok özel bir eser olduğunu kaydeden Barut, “İstiklal Marşı’mız henüz Kurtuluş Mücadelesi devam ederken yazılan, ulusumuzun bağımsızlık, özgürlük ve vatan aşkını tüm dünyaya haykıran eşsiz bir eserdir. Bu hislere sahip her Türk yurttaşının boğazı İstiklal Marşı’nı söylerken düğümlenir, yüreğindeki vatan, bayrak ve Cumhuriyet aşkı doruğa ulaşır. Kurtuluş destanımızda Bir karış vatan toprağı için canlarını feda eden şehitlerimiz gözlerinin önünde canlanır. Bestesiyle birlikte bize ruhumuzun derinliklerinde bu duyguları hissettiren İstiklal Marşı’mıza hiç kimse dokunamaz” diye konuştu.

“HALKIMIZIN, ÜLKEMİZİN KIRMIZIÇİZGİLERİYLE OYNAMAYIN”

İstiklal Marşı’nı tartıştıran anlayışın, önümüzdeki günlerde gündemi değiştirmek için ay yıldızlı Türk Bayrağının, başkentin ve resmi dil olan Türkçenin değiştirilmesi yönünde girişimler de yaşanabileceğini dile getiren Barut, şöyle devam etti:

“Bu tür girişimler halkımızın, ülkemizin kırmızıçizgileriyle oynamaktır. Toplumsal birliğimizi bozmaya yönelik bu tür girişimler ve tartışmalar Cumhuriyetimize ve halkımıza yapılacak en büyük kötülüktür. Aklından bu tür kötülükleri geçirenlere Milli Şairimizin dizeleri en güzel yanıttır: Bastığın yerleri “toprak!” diyerek geçme, tanı/ Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı/ Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı/ Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı.”