Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından üreticilere kullandırılan ancak sorunlu hale gelen tarımsal kredilerin yeniden yapılandırılması amacıyla TBMM Başkanlığı'na kanun teklifi sundu. 

Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz nedeniyle üretim maliyetlerinin de artarak çiftçileri olumsuz etkilediğini belirten CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, "Toprağı ekip biçmekle uğraşan, halkımızı doyuran ve barındıran çiftçilerimiz ürünlerinden yeterli kazanç elde edemediklerinden gelirleri azalmış ve tarımsal kredi borçlarını ödemekte zorlanmışlardır. Bunun sonucu olarak, kullandıkları tarımsal kredi borçlarında faizleriyle birlikte hızlı bir artışla karşı karşıya kalmışlardır. Bu durum kredilerini ödeyemeyen üreticilerimizin tarla, bağ bahçe, çiftlik ve araç gereçleri üzerine haciz işlemlerinin yapılmasını doğurmuştur" dedi. 

"FAİZLER SİLİNSİN VE KREDİ YAPILANDIRILSIN"

Zor durumdaki üreticiler için harekete geçilmesi amacıyla kredilerin yeniden yapılandırılması istemiyle Meclis'e kanun teklifi sunan Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Ülkemizde tarım ve hayvancılıkta gelinen noktada üretim yerine ithalata dayalı bir politika uygulanmaktadır. Buna bağlı olarak da çiftçilerimiz üretimden kopmuş, tarımsal üretim alanları her geçen gün terk etmektedirler. Kıt kanaat ekip biçmeye devam eden üreticilerimiz ise sürekli zarar eder hale gelmişlerdir. Ülkemizde tarımda uygulanan yanlış politikaların düzeltilmesi ve tarımda kendi kendimize yetebilirliğin yeniden sağlanması için çiftçilerimize daha çok destek verilmelidir. Bu sebeple tarımsal kredi faizlerinin silinmesi ve kredilerin borçlarının ertelenmesi gerekmektedir. Tarımsal kredi borçlarının faizlerinin tamamının silinmesi ve tarımsal kredi borçlarının ertelenmesi üretim anlamında atılacak çok önemli bir adım olacaktır. Kanun teklifimiz ile çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullandıkları vadesi geçen veya vadesi yılı içinde dolacak olan tarımsal kredi faizinin silinmesi, tarımsal kredi borçlarının 2023 yılı sonuna kadar ertelenmesi, başlatılan takiplerin bu süre sonuna kadar durdurulması ve bu borçlar nedeniyle kredi kullandırılmayan üreticilere yeniden kredi kullandırılması amaçlanmıştır."
 
TEKLİF NEYİ ÖNGÖRÜYOR?

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un 4876 sayılı T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatifleri Tarafından Üreticilere Kullandırılan ve Sorunlu Hale Gelen Tarımsal Kredilerin Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun'la ilgili teklifinde "Çiftçilerin T.C Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullandıkları vadesi geçen veya vadesi 2018 yılı içinde dolacak olan tarımsal kredi borçlarına ilişkin her türlü faiz borcu silinir. Tarımsal kredi borçları, 2023 yılı sonuna kadar ertelenir. Başlatılan takipler, bu süre sonuna kadar durdurulur. Bu borçları nedeniyle kredi kullandırılmayan üreticilere yeniden kredi kullandırılabilir" ifadesi yer alıyor.