Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Çukurova'da verimli toprakların amaç dışı kullanımı ve üreticilerin tarımsal kredi borçlarını Meclis gündemine taşıyarak çözüm bulunmasını istedi. 

Aynı zamanda pamuk, narenciye ve mısır üreticisi de olan Ziraat Mühendisi Ayhan Barut, tarımsal üretimle ilgili her türlü sorunun çözüme kavuşması için mücadelesini aralıksız sürdürüyor. Yüksek girdi maliyetleri, artan döviz kuru ve yükselen faizler karşısında üreticilerin sorunlarının daha da derinleştiğine dikkat çeken CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, bereketli toprakların amaç dışı kullanımı ve üreticilerin tarımsal kredi borçlarıyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na soru önergesi sundu. 

TARIM TOPRAKLARINI ELE ALDI

Türkiye'nin en önemli ekonomik zenginlik kaynaklarının başında tarımın geldiğine dikkat çeken Ayhan Barut, şunları kaydetti:

"Çukurova'nın verimli toprakları üzerine kurulmuş Adana, elverişli iklimi ve üretim kapasitesinin yanı sıra ülkemizin büyük merkezlerine her türlü ulaşılabilir bir özelliğe sahiptir. Kentimizin yüksek tarım potansiyelinin korunması ve desteklenmesi gerekmektedir. Ancak Adana'da büyük yatırımlar sonucu oluşan tarım potansiyeli son yıllarda imkan verilen taş, maden, mermer, kum ocakları ve termik santraller ile plansız yapılaşma ve betonlaşmanın getirdiği tarım dışı çalışmalarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu tasarruf verimli tarım arazilerinin büyük ölçüde sanayi, ticaret ve konut alanlarına dönüşmesine yol açmakta, bir kısım tarım alanı da çiftçilerimizin kullandıkları tarımsal kredi borçları nedeniyle kamu veya özel bankalar tarafından el konularak tarım dışı kalmaktadır."

BU SORULAR YANIT BEKLİYOR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi sunan Ayhan Barut, şu sorulara yanıt istedi:

"1. Adana ilimizde tarım arazilerinin ne kadarı ipoteklidir?

2. İpotekli tarım alanlarının Adana’nın ilçelerine göre dağılımı ayrı ayrı nedir?

3. Tarım arazilerine ipotek konmuş çiftçi sayımız kaçtır? Bu çiftçilerimizin Adana ilçelerine göre dağılımı nedir?

4. Bankalar tarafından tarım arazileri üzerine konulan ipotek tutarları her ilçedeki ipotekli tarım arazisi için ne kadardır?

5. Adana ilimizde tarımsal faaliyet yürütülen alanlara kurulan ve faaliyet yürüten taş, maden, mermer, kum ocakları ve termik santral işletmelerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Genel Müdürlüğü tarafından ÇED onayı verilen kaç işletme vardır? 

6. Adana ilimizde son on yılda tarımsal faaliyet yapılan alanlarda sanayi, ticaret ve konut alanına dönüştürülen tarım alanı var mıdır, miktarı ne kadardır?"