İÇİŞLERİ Bakanlığı'nca hakkındaki soruşturmalar nedeniyle 28 Mart 2010'da görevinden uzaklaştırılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak 4 yıl sonra makam koltuğuna oturdu. Durak, MHP'den Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Hüseyin Sözlü'ye mazbatasını aldıktan sonra makamı teslim edeceğini belirterek, "Siyaset yapmak hiç istemiyorum. Bundan sonra benim siyasi hayatım noktalanmıştır" dedi. Görevden alındıktan sonra kaldırılan 'Dürüst kalmak esastır, önemli olan yetkiliyken dürüst kalabilmektir' yazılı levhayı yerine astıracağını söyledi.
İçişleri Bakanlığı'nca hakkındaki 2 aylık görevden uzaklaştırması süresi en son 31 Mart'a kadar yapılan Aytaç Durak, Büyükşehir Belediyesi'ne gelerek görevine 4 yıl aradan sonra başladı. Durak'ı belediye önünde yüzlerce kişi alkışlarla karşıladı.
MERDİVEN KONUŞMASI
Durak, belediye önündeki merdivenlerde yaptığı konuşmada, İçişleri Bakanlığı'nın, 4 yıl önce Anayasa'nın 127. maddesine göre, belediyedeki inceleme ve soruşturmaların selameti nedeniyle kendisini geçici olarak 2 aylığına görevden uzaklaştırdığını hatırlatan Başkan Durak, dün itibarıyla görevine iade edildiğini belirterek şunları söyledi:
‘ARTIK GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILMIŞ DEĞİLİM'
"Ne var ki yine bana göre hukuksuz ve hiçbir demokratik ülkede olmayan bir uygulama devam etti. 2 ay 2 ay uzatmalar incelemelerin selameti gerekçesi bugüne kadar uzatıldı. Son uzatma yazısı da 31 Mart 2014 kadar yapılmıştır. Bu nedenle dünkü tarih itibarıyla ben artık İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılmış değilim. Bu nedenle yeni seçilen MHP belediye başkanı arkadaşımızın mazbatasını alıp gelinceye kadar 1 gün mü olur 3 gün mü olur 5 gün mü olur önemli değil. Benim için demokrasi açısından milli irade beni de seçmişti. Beni de MHP listesinden seçmişlerdi. MHP'nin seçmiş olduğu belediye başkanı Aytaç Durak yine Adanalılar tarafından MHP'den seçilen sayın Hüseyin Sözlü'ye mazbatasını aldıktan sonra makamda belediye başkanlığını teslim edeceğim. "
ALDIRMAZ'A TEPKİ
4 yıl süreyle Adana'nın halkın seçmediği bir belediye başkanı tarafından yönetilmesine, ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'ın kentin değişik yerlerine astırdığı panolarda kendi ismini ve yanına küçük v (vekil) harfini yazdırmasına tepki gösteren Durak, "Bu nedenlerden dolayı yeniden MHP'nin5 sene sonra tekrar Adana'da Büyükşehir Belediye başkanlığı kazanmasından dolayı görevi devralacak arkadaşıma bu makamı teslim edeceğimden dolayı son derece mutluyum. İnşallah, milli iradenenin getirdiği bu arkadaşımızı da Adananlılara Allah mahcup etmeyecektir kendisini" dedi.
LEVHANIN SÖKÜLMESİNE KIZDI
Daha sonra Durak, başkanlık makamına geçti. Bu sırada, izdihamdan ve heyecandan bir belediye çalışanı kadın baygınlık geçirdi. Durak, makam koltuğuna oturmadan yaptığı konuşmada ise, kendisinin esas aldığı ve belediyenin girişine astırdığı, "Dürüst olmak esastır, önemli olan yetkiliyken dürüst kalabilmektir" yazılı levha ile belediye duvarlarına astırdığı "Siyasi ayrıcalığı belediyeye sokmayacağım" gazete kupürlerinin sökülmesine de tepki gösterdi. Durak, sözlerini şöyle sürdürdü:
‘NEDEN KORKULUYORDU O YAZIDAN?'
"O pirinç levha maalesef buraya gelenler tarafından sökülmüş. Neden korkuluyordu o yazıdan? Dürüst olmak esastır, önemli olan yetkiliyken dürüst kalabilmek. İnşallah yarın yine huzurlarınızda bu pirinç levhayı astıracağım. Tahmin ediyorum ve ümit ediyorum sayın Hüseyin Sözlü arkadaşımızda onun da prensiplerine uyduğu için o levha onun süresinde de yerinde kalacaktır ve ilelebet kalmasını arzu ediyorum bir vasiyet olarak. İkinci bir panom daha vardı. Hep burada asılı dururdu. ‘Siyasi ayrıcalığı belediyeye sokmayacağım' demiştim. 1 Mayıs 1984 tarihli muhtarlarla yaptığım toplantıdaki sözlerimin bir gazetede çıkan kupürünü büyütmüş belediyenin duvarlarına asmıştım. Siyasi ayrıcalığı belediyeye sokmama prensibini bu makamda hep muhafaza ettim. Siyasetçiler için hiç birinin diyemeyeceği bir sözü de ben devamlı kullandım. ‘Belediye hizmet yeridir.' Belediye başkanlarının hizmet yapabilmeleri için siyasi partilerle olan mesafelerini iyi kontrol etmeleri lazım. Siyasi partiler, belediye başkanı için amaç değil araçtır. Siyasi parti sizi getirir, siz burada kaliteli hizmet yaparsınız, tarafsız, halka eşit davranırsınız. Halkın diğer kesimleri de sizden memnun olur. Yani partili olmayanlar da memnun olur. Seçim geldiği zaman onlar da sizi seçerler. Ben bu kadar konuşuyorum. Başka bir açıklama yapmayacağım."
‘SİYASİ HAYATIM NOKTALANMIŞTIR'
Durak, siyasi hayatına son noktayı da koyduğunu belirterek, "Siyaset yapmak hiç istemiyorum. Bundan sonra benim siyasi hayatımda noktalanmıştır. Bunu da burada ayrıca belirtiyorum" dedi.
‘BU KOLTUĞU MİLLİ İRADE VERDİ'
Gazetecilerin, "Koltuğa oturmayacak mısınız?" sorusu üzerine de Durak, "Milli irade verdi bu koltuğu bana, benim değil" dedikten sonra makam koltuğuna oturdu. Gazeteciler fotoğraf çektikten sonra koltuktan kalkıp, makamının arka kısmında bulunan özel dinlenme odasına geçti.