Kenan Evren'in cenazesine katılacağını açıklayan Aytaç Durak Askeri darbenin o dönem için zaruretten doğduğunu söyledi. Durak anılarını yazdığı kitabının ilgilibölümüyle yaptığı açıklamaşöyle:

 12  Eylül Darbesi Gerekli Miydi?

Her olay, dönemin şartlarına göre değerlendirilir.
12 Eylül’den sonra Kenan EVREN’in devlet başkanlığını da içine alan referandumda, halkın %91 katılımı ve %92 evet oyu vardır. 
Bu, dünyada belki de en yüksek katılımlı onaydır.
1980 Askeri Darbesi’nin olduğunu sabah 4 gibi radyodan işitmiştim.

Sokağa çıkma yasağı ilan edildiği, askerlerin yönetime el koyduğu anonslardan anlaşılıyordu. Üst katta oturan kayınpederim her zamanki gibi saat 6’da işine gitmek üzere merdivenlerden inmekteydi. Kapıyı açarak uyardığımda, rahmetli “Oh, oh! Allah’a şükür, Allah’a şükür..” diyerek tekrar yukarı döndü.

Kanaatimce, 12 Eylül Askeri Müdahalesi olmasaydı Türkiye’de iç savaş olacaktı. Bunu düşünmek dahi ne hale geldiğimizin acı bir göstergesidir.

Kenan EVREN, hiçbir darbeci generalin yapmadığını yapmış ve sözünde durarak 1983’teki genel seçimle idareyi sivillere teslim etmiştir.

Elbette, darbeye giden süreçte askerlerin de sorumlulukları olmuştur.

O dönemde sağ ve sol’un önde gelenleri cezaevlerinde ağır uygulamalara maruz kalmıştır. Ancak, bugün bu mağdur kişilerin EVREN aleyhine demeçleri maalesef kamuoyunu etkilemektedir.

Oysa, bazılarının öldürdüğü binlerce genç de mağdur değil miydi?

O günleri hatırlayan 60 yaş üzerindekilerle bugün araştırma yapılsa, yine 12 Eylül’e evet oyu çıkar.

Allah, bir daha Türkiye’yi o noktalara getirmesin.

12 Eylül Askeri Müdahalesinin bazı antidemokratik uygulamalarına rağmen, zaruretten doğmuştu.