21 Aralık 1918’de başlayan Fransız ve Ermeni işgalinin kurtuluş mücadelesi sonucunda 5 Ocak 1922’de sona erdiğini belirten Av.Erbek, ‘Adana’nın resmi işgalinden önce 1 Aralık 1918’de Kilikyalılar Cemiyeti kurulmuştur. Cemiyetin amacı bölgede milli mücadeleyi başlatmak ve bölge direnişini örgütlemektir. Fransız ve Ermeni işgali ve zulmüne karşı başlatılan mücadelenin en önemli zaferi 27 Mayıs 1920’de Gülek’te alınmıştır.44 Gülekli Kuva-yi Milliyeci Fransız ordusunu yenmiş ve Fransız Komutanı Menil’i esir almıştır.’dedi.

BÜYÜK BİR YENİLGİ YAŞADILAR

Adana’da 10 Temmuz 1920’de Ermeniler tarafından büyük bir soykırımın başlatıldığına dikkat çeken Av. Erbek, ‘Bu hareket sonucunda onbinlerce Adanalı kadın ve çocuk Toros Dağları’na doğru kaçmaya başlamıştır. 4 gün süren bu hareket tarihe kaç-kaç olarak geçmiştir. Yerel kuvvetler tarafından yapılan kahramanca mücadele sonucu Fransız ve Ermenilere büyük bir yenilgi yaşatılmıştır. 20 Ekim 1921 tarihinde TBMM Hükümeti ve Fransızlar arasında yapılan Ankara Anlaşması sonucu, 5 Ocak 1922 tarihinde Fransızlar yanlarında getirdikleri Ermeniler ile bölgeyi boşaltmışlardır.’diye konuştu.

KAHRAMANLARIMIZI ANIYORUM

Bu mücadelede kahramanca direnen şehitlerimizin ve gazilerimizin de unutulmaması gerektiğini belirten Av.Aziz Erbek, ‘Ahmet Remzi Yüreğir, Şeyh Cemil Nardalı, Tekelioğlu Sinan Bey, Kara Afat, Selahattin Adiz, Osman Çamurdan, İbo Osman, Şehit Ökkeşoğlu, Efe Eminağa, Kara Fatma, Kılavuz Hatice, Tayyar Rahime ve tüm kahraman şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum.’dedi.