Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, çiftçi, esnaf ve sanatkarların Bağ-Kur prim ödemelerini gündemden düşürmüyor. Meclis'te konuşan Barut, esnafın Bağ-Kur prim ödemelerinin 500 lira olarak sabitlenmesini istedi. 

1 Ocak 2019 tarihi itibariyle Türkiye'de asgari ücretin yüzde 26.5'lik artışla brüt 2 bin 558 lira, net olarak da 2 bin 20 liraya yükseltildiğini anımsatarak esnaf, çiftçi ve sanatkarların Bağ-Kur prim ödemelerindeki artışa dikkat çeken Ayhan Barut, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne soru önergesi vermişti. Soru önergesinde esnaf, çiftçi ve sanatkarların yüksek oranda artan Bağ-Kur prim ödemelerine çözüm üretilmesini isteyen Barut, son olarak Meclis'te konuşup yine aynı konuya dikkat çekti. 

"500 LİRA OLARAK SABİTLENSİN"

Meclis genel kurulunda söz alan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, şunları kaydetti;

"Bilindiği üzere asgari ücretteki artışla birlikte esnaf ve çiftçilerin Bağ-Kur primlerinden işsizlik maaşına, genel sağlık sigortasına ödenecek primlerden askerlik ve doğum borçlanmasına kadar geniş bir yelpazede ödenecek vergiler yükseliyor. Ülkemizdeki ekonomik kriz sürecinde Bağ-Kur primlerinde yapılan artışlar çiftçilerimiz, esnaf ve sanatkarlarımızı kara kara düşündürüyor. Emek ve alınterinin karşılığını zaten alamayan çiftçilerimiz, esnaf ve sanatkarlarımız, Bağ-Kur primlerini hiç ödeyemeyeceğini belirtiyor. Ülke ekonomisinin can damarını oluşturan çiftçilerimiz, esnaf ve sanatkarlarımızın faaliyetlerini sürdürebilmesi, geçimlerini sağlayabilmesi ve ayakta durabilmesi için acilen taleplerine yanıt verilmesi gerekiyor. İktidara sesleniyorum. Ekonomik kriz, artan üretim maliyetleri ve yükselen faizlerle boğuşan çiftçilerin Tarım Bağ-Kur prim ödemelerinde yaşadığı zorluklara çözüm üretecek misiniz? Siftahsız dükkan kapatan esnaf ve sanatkarlarımız, mevcut Bağ-Kur primlerini bile ödeyemezken fahiş artış yapılan prim tutarlarını gözden geçirecek misiniz? Ekonominin çarkını döndüren sanatkarlar ve esnaflarımızın 'Bağ-Kur prim ödemeleri 12 aylığına durdurulsun' çağrısına olumlu yanıt verecek misiniz? Esnaf ve sanatkarlarımızın 'Bağ-Kur primleri 500 lira olarak sabitlensin' isteğini yerine getirecek misiniz? Büyük şirketlere sunulan teşvik ve prim desteklerini esnaf ve sanatkarlara da verecek misiniz?"