Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin bazı memurları özel hizmetine aldığı ve Ankara İncek'teki villasında çalıştırılmak üzere görevlendirmelerde bulunduğu iddialarını Meclis gündemine taşıdı. Bakanın özel keyfine tepki gösteren Ayhan Barut, "Halkımıza hizmet için istihdam edilen personellerin bakanın şahsi hizmetlerini karşılaması için görevlendirmeleri hangi yasal, etik ve ahlaki kurallara göre yapılmaktadır?" dedi.

"HUZURSUZLUK YAŞANIYOR"

Hazırladığı soru önergesini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na gönderen CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, şunları kaydetti:

"Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin göreve gelmesinin ardından bazı memurları özel hizmetine aldığı ve Ankara İncek’teki villasında çalıştırılmak üzere görevlendirmelerde bulunduğu bazı basın yayın organlarında haber olmuştur. Bakanın bu tasarrufunun 'Kamu Konutları Yönetmeliği' kapsamında yürütülen işlemler olduğu savunulsa da kamuya ait omayan özel mülkiyet konumundaki bahse konu meskende kurum personellerinin görev almak istemediği ve tam zamanlı çalışmaya zorlanan insanların büyük huzursuzluk duyduğu ifade edilmektedir."

"HANGİ YASAL VE ETİK KURALLARA GÖRE YAPILMAKTADIR?"

Bakanın özel keyfine yönelik uygulamaya tepki gösteren CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, şu sorulara yanıt verilmesini talep etti:

"1. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin belirtilen adreste kullandığı villada kurum personeli memur ya da başka statüde çalışan, görevlendirilen kişiler olmuş mudur? Kaç personel hangi iş ve amaçlar doğrultusunda görevlendirilmiştir? İlgili personelin talep edilen hizmetleri vermesi için zorlandıkları doğru mudur?

2. Bakan Pakdemirli’nin kullandığı başka konut/konutlar söz konusu mudur? Söz konusu olan konut/konutlar hangi ilde/illerdedir? Oralarda da aynı şekilde kurum personeli mi hizmet vermektedir?

3. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile oluşturulan diğer 15 bakanlıkta da böyle bir uygulama mevcut mudur? Kaç personel hangi hizmeti vermektedir?

4. Bu bakanlıklara ait kamu konutu var mıdır? Yoksa hangi bakanlıklar kiralama yolu ile konut kullanmaktadır? 

5. Bakanlıkların kullandıkları konutların kira bedelleri ile diğer giderleri aylık bazda ne kadardır?

6. Devletimizin envanterinde kamu konutu olarak kayıtlı olan ve kullanılan konut sayısı nedir? Hangi bakanlıklara aittir ve ilgili bakanlar tarafından kulllanılmaktadır? 

7. İlgili bakanlığın görev ve yetkileri dahilinde halkımıza hizmet için istihdam edilen personellerin bakanın/bakanların şahsi hizmetlerini karşılaması için görevlendirmeleri hangi yasal, etik ve ahlaki kurallara göre yapılmaktadır?

8. Kurum personelinde çok büyük bir huzursuzluk veren bu uygulamadan vazgeçilmesi için bir girişiminiz olacak mı?"