ADANA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Ayhan Barut, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından AKP iktidarının, olağanüstü hal (OHAL) uygulamalarıyla ve kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) tüm muhalif sesleri susturmaya çalıştığını söyledi.
 
“AKP, DARBE GİRİŞİMİNİ FIRSATA ÇEVİRDİ”
CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, yaptığı yazılı açıklamada AKP iktidarının 14 yıldır yandaş, sorgulamayan, biat eden, tek tip insanlardan oluşan bir toplum yaratmak için canla başla çalıştığını belirtti. Barut, ülkede yıllardır demokrasi, hak, özgürlük, hukuk ve adalet mücadelesi veren muhalif kimlikli sivil toplum kuruluşlarını susturamayan AKP iktidarının, 15 Temmuz darbe girişimini bu amaç doğrultusunda bir fırsata çevirdiğini kaydetti.
 
“AMAÇ TERÖRLE MÜCADELE DEĞİL MUHALEFETİN SESİNİ KESMEK”
Başta Çağdaş Hukukçular Derneği ve kadın hakları mücadelesi yürüten dernekler olmak üzere yüzlerce derneğin Bakanlar Kurulu kararıyla kapatıldığını anımsatan Barut, “Çağdaş Hukukçular Derneği gibi demokrasi ve adalet mücadelesi veren bir derneğin kapatılması AKP’nin amacının terör örgütleriyle mücadele değil muhalefetin sesini kesmek olduğu gerçeğini bir kez daha ortaya çıkarmıştır” dedi.
 
“TMMOB DA OHAL YETKİLERİYLE ORTADAN KALDIRILMAK İSTENİYOR”
AKP iktidarının önündeki en önemli ve büyük muhalif örgütlenmelerden biri olan Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği’ni (TMMOB), etkisiz ve yetkisizleştirmeye yönelik uygulamalarını anımsatan Barut, “AKP iktidarı susturup ortadan kaldıramadığı TMMOB’u, bu kez OHAL yetkileriyle susturmak için odalarından 11’inin idari ve mali denetimini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlayarak susturmaya çalışıyor. AKP’nin bu tür uygulamaları demokrasi adına kabul edilemez. Demokrasiye, sivil topluma ve muhalefete yönelik bu tür baskı ve sindirme politikaları hiçbir zaman amacına ulaşamayacak” diye konuştu.
 
“İHTİYACIMIZ OLAN OHAL DEĞİL DAHA ÇOK DEMOKRASİ”
AKP iktidarına OHAL’e son verme çağrısında bulunan CHP Adana il Başkanı Ayhan Barut, “Türkiye’nin ihtiyacı OHAL ve KHK’ler değil daha çok demokrasidir. Demokrasi sayesinde bugün iktidarda olan AKP, OHAL yetkileriyle demokrasiyi ortadan kaldırmak yerine demokrasiyi geliştirmek için çaba harcamalıdır” ifadelerini kullandı.