Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Ayhan Barut, 16 Nisanda yapılacak referandumda anayasa değişikliğinin kabul edilmesi halinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) ve milletvekillerinin işlevsiz hale geleceğini söyledi.  Hükümetin milletvekillerinden oluşmayacağının altını çizen Barut, “Meclis mezara, demokrasi de tarihe gömülecek” dedi. Anayasa değişikliğinin milletvekillerini bankamatikçi haline getireceğini belirten Adana Milletvekili Aydın Uslupehlivan ise “Milletvekillerini bankamatikçi yapmayın” diyerek yurttaşlardan referandumda HAYIR oyu kullanmalarını istedi.

BARUT, KARATAŞ’TA AYAK BASMADIK YER BIRAKMADI

CHP Adana İl ve ilçe örgütleri, milletvekilleri, kadın ve gençlik kolları 16 Nisanda yapılacak anayasa değişikliği referandumu için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Köy çalışmalarına bizzat katılan İl Başkanı Ayhan Barut, Adana Milletvekili Aydın Uslupehlivan, Karataş İlçe Başkanı Oben Ersan Aygün, Karataş İlçe Kadın Kolları Başkanı Melek Kaba, Karataş Belediye Başkanvekili Ali Durnaoğlu, eski İl Başkanı Akif Kemal Akay, Kurultay Delegesi Hasan Aslan, eski Van İl Başkanı Cemal Şen ve parti emekçileriyle birlikte Karataş’ın Bahçe, Bebeli ve Adalı köylerinde yurttaşlarla buluştu.

“BAŞKANI YARGILAMAK NEREDEYSE İMKANSIZ HALE GELECEK”

Kahvehane toplantılarında konuşan İl Başkanı Barut, köylülere tek adamlık rejimi olan başkanlığın sakıncalarını tek tek anlattı. Başkanlık rejiminde tüm yetkilerin bir tek kişide toplandığını, bir suç işlemesi durumunda ise başkanı yargılamanın neredeyse imkansız olduğunu kaydeden Barut, milletvekilliğinin de hiçbir öneminin kalmayacağını ifade etti.

“50 MİLLETVEKİLİNİN DEVLETE MALİYETİ 180 TRİLYON”

Anayasa değişikliğinin kabul edilmesi halinde milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkacağına işaret eden Barut, 50 milletvekilinin devlete 5 yıllık maliyetinin 180 milyon (eski parayla 180 trilyon) lira olduğunu söyledi.


“TBMM MEZARA, PARLAMENTER DEMOKRASİ TARİHE GÖMÜLECEK”

Seçilecek başkanın hükümeti, halkın seçtiği milletvekillerinden değil, dışarıdan istediği kişiyi seçip atayacağının altını çizen Barut, “Halkın iradesi hükümette tecelli etmeyeceği gibi, TBMM tamamen devre dışı kalacak ve milletvekillerinin gensoru verme hakkı bile bulunmayacak. Dolayısıyla anayasa değişikliği 16 Nisanda kabul edilirse Cumhuriyetimizi kuran TBMM mezara, parlamenter demokrasimiz de tarihe gömülecek. Bu nedenle ‘Bu bir memleket meselesidir’ diyoruz. Yarınlarımız için, geleceğimiz için, çocuklarımız için, Cumhuriyetimiz için, yurdumuzu düşmanlardan temizleyip çağdaşlığı hedefleyen Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Önderimiz, Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk ile arkadaşlarına ve bağımsızlık uğruna canlarını hiç düşünmeden feda eden şehitlerimize vefa borcumuzu ödemek için 16 Nisanda HAYIR demeliyiz” diye konuştu.

“MİLLETVEKİLLERİNİ BANKAMATİKÇİ YAPMAYIN”

Anayasa değişikliğiyle milletvekili sayısının artacağını ancak, yetkisiz ve etkisiz duruma düşecek olmaları nedeniyle milletvekillerinin adeta “konu mankeni” haline geleceğini vurgulayan Adana Milletvekili Aydın Uslupehlivan ise, “Milletvekillerini bankamatikçi haline getirecek olan bu anayasa değişikliğine HAYIR dememiz, memleketimizin geleceği için yaşamsal öneme sahip. Milletvekillerini bankamatikçi olmasına izin vermeyin. Bugün sorunlarınızı Meclis gündemine taşıyan, bakanlıklarda bu sorunlara çözüm arayan milletvekilleri, bankamatikçi olduklarında bakanlara bile ulaşamayacak” şeklinde konuştu.