Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Ayhan Barut, toplumun tüm kesimlerinin tepki gösterdiği kalıcı yaz saati uygulamasından derhal vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. Danıştay’ın hukuksuz olduğu tespitiyle 7 Eylül 2016 tarihinden bu yana sürdürülen yaz saati uygulamasıyla ilgili verdiği yürütmeyi durdurma kararı verdiğini anımsatan Barut, “Bakanlar Kurulu Danıştay kararının ardından 23 Ekim 2017 tarihli kararıyla, yaz saati uygulamasının 28 Ekim 2018’e dek sürdürülüp saatlerin geri alınacağı yönünde bir karar almıştır. Hükümet neden yanlıştı ısrar ediyor anlamak mümkün değil. Vatandaşlarımızın mağduriyeti göz önüne alınarak bir yıl daha beklemeden, derhal bu uygulamaya son verilmeli ve yaz saati sadece yaz aylarında uygulanmalı” dedi.

CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin iki yıl önce başlattığı kalıcı yaz saati uygulamasının özellikle kış mevsimlerinde tüm yurttaşlara önemli sıkıntılar yaşattığını kaydetti.

“ÇOCUKLAR OKULA GİTMEK İÇİN KARANLIKTA YOLLARA DÜŞÜYOR”

Kış aylarında küçücük çocukların henüz hava aydınlanmadan yollara düştüğünü ve karanlıkta ders başı yaptığının altını çizen Barut, “Sabah ayazında uykulu gözlerle ders başı yapan çocuklarımız verimli bir eğitim alamadığı gibi, okula gitmek için karanlıkta sokaklara çıkan çocuklarımızın birçok tehlikeyle de karşı karşıya” dedi.

“ÇALIŞANLAR DA ÇOCUKLAR GİBİ SIKINTILAR YAŞIYOR”

Çalışanların da tıpkı çocuklar gibi hava aydınlanmadan iş başı yapmak zorunda kaldığına dikkati çeken Barut, “Özellikle kış mevsiminde iklim koşulları nedeniyle çalışan vatandaşlarımız da ileri saat uygulamasından dolayı sıkıntılar yaşıyorlar. Çalışanların iş verimi de düşüyor. Bu mağduriyetlerin bir an önce giderilmesi hem vatandaşlarımızın sağlığı ve selameti açısından hem de ülkemizin geleceği açısından zorunluluk haline gelmiştir. İktidar 80 milyon vatandaşın, huzuru, mutluluğu için dediğim dedik tavrından vazgeçip kalıcı hale getirilen yaz saati uygulamasından vazgeçmelidir” diye konuştu.

“SARAYLARDAN, LÜKS MAKAM ARACI SALTANATINDAN TASARRUF YAPILSIN”

İleri saat uygulamasının iktidar tarafından “tasarruf” gerekçesiyle kalıcı hale getirildiğini anımsatan Barut, “Tasarruf, bin odalı saraylardan, lüks makam aracı saltanatından ve devlet kurumlarındaki israflardan yapılırsa, vatandaşın harcadığı enerjiden elde edilecek tasarruftan daha fazlası elde edilir” şeklinde konuştu.

“TASARRUFA DEĞİL İSRAFA NEDEN OLDU”

İkili saat diliminin yıllar boyunca tasarruf amacıyla kullanıldığını dile getiren Barut, kalıcı hale getirilen yaz saati uygulamasının ise tasarruf sağlamadığı, aksine israfa neden olduğunun Elektrik Mühendisleri Odası’nın raporlarıyla ortaya çıktığına işaret etti. Danıştay’ın ileri saat uygulamasının kalıcı hale getirilmesi kararıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdiğini de hatırlatan Barut, iktidarın ise Danıştay kararını uygulamamakta direndiğini kaydetti.

“DERHAL SONLANDIRILMALI”

7 Eylül 2016 tarihinden bu yana sürdürülen yaz saati uygulamasının ‘hukuksuz’ olduğu tespitiyle Danıştay tarafından yürütmesinin durdurulması yönündeki kararını hatırlatan Barut, Bakanlar Kurulu Danıştay kararının ardından 23 Ekim 2017 tarihli kararıyla, yaz saati uygulamasının 28 Ekim 2018’e dek sürdürülüp saatlerin geri alınacağı yönünde bir karar almıştır. Vatandaşlarımızın mağduriyeti göz önüne alınarak bir yıl daha beklemeden, derhal toplumsal sağlığımızı tehdit eden bu uygulamadan vazgeçilmeli ve kamu yararı için yaz saati sadece yaz aylarında uygulanmalı” dedi.