Çiftçilere 20 bin liralık cezai işlem uygulanacağı yönündeki gelişmeleri aktaran Ayhan Barut, "Yerli tohum ve fide kullanan üreticiler neden engelleniyor. 'Yerliyiz ve milliyiz' diyenler bu kararı nasıl açıklayacak?" diye sordu. 

"ÇİFTÇİLERİMİZE YAPILANLAR KABUL EDİLEMEZ"

Tarımsal üretim maliyetleri altında ezilen, onca güçlüğe karşın üretim yapmaya çalışan çiftçilere yönelik söz konusu iddiaların kabul edilemez olduğuna vurgu yapan Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Bartın İl Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlerde Bartınlı köylü, çiftçi ve üreticilerin domates, salatalık, biber, patlıcan, kabak, mısır, buğday gibi bazı ürünlerini yerli tohum ve fideler kullanarak ekip biçmelerinin ve yetiştirmelerinin yetkililerce yasaklandığı, aksi takdirde 20 bin lira cezai işlem yapılacağı kamuoyuna yansımıştır. Ülkemizde tarım girdi maliyetlerindeki fahiş artışlar, çiftçinin Tarım Kanunundan doğan gerekli payı alamaması, ürün bazlı desteklemelerin düzenli olarak ödenmemesi ve son dönemde buğday taban fiyatında olduğu gibi pamuk başta olmak üzere kimi ürünlerde destekleme tutarlarının ve taban fiyatlarının düşük tutulması üretici, çiftçi açısından büyük mağduriyet yaşatmaktadır. Bakanlık yetkililerinin üreticimizi, çiftçimizi, köylümüzü dışa bağımlı tarım politikalarından kurtarıp, yöneticilerin sık sık vurguladığı ‘yerli ve milli’ olma ilkesi doğrultusunda desteklemeleri gerekirken ücra köşelerde tüm güçlüklere karşı yerli ve milli fide ve tohumlarla üretim yapan çiftçilerimize cezai işlem uygulamaya kalkmaları kabul edilmez bir durumdur."

"ÜRETİCİLER NEDEN YABANCI TOHUM KULLANMAYA ZORLANIYOR?"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) soru önergesi sunan Ayhan Barut, şu sorulara yanıt verilmesini istedi:
"1. Tarım ve Orman Bakanlığı Bartın İl Müdürlüğünün ilde böyle bir denetim ve cezai uygulaması olmuş mudur? 
2. Köylünün, çiftçinin, üreticinin öteden gelen atadan dededen elinde bulundurduğu ve yıllar itibarıyla yetiştirdiği yerli fide ve tohumunu kullanmasının ne gibi bir sakıncası vardır?
3. Ülkemizin sahip olduğu özellikle sebze ve meyva tohum ve fidelerinin korunmasına yönelik hangi tedbirler alınmaktadır? Bu tohum zenginliğimizin yok olmaması için bir gen bankası bulunmakta mıdır?
4. Köylünün, çiftçinin İsrail başta olmak üzere yurtdışı menşeli fide ve tohum kullanmaya zorlanmasının nedeni nedir?
5. Yurt dışı menşeli tohum ve fidelerle yetiştirilen ürünlerin rekoltesi, verimliliği, insan sağlığı ve toprak kalitesi bakımından etkileri ile, bu tohumlarda genetiği değiştirilmiş organizma olup olmadığına ilişkin bakanlık yetkilileri bir inceleme/değerlendirmede bulunmuş mudur? Sonuçları nedir?
6. Son 10 yıl içinde yurt dışından ithal edilen tohum ve fide miktarı yıllar itibarıyla nedir? Hangi ülkelerden hangi tohum yada fide ithal edilmiştir? 
7. Son 10 yıl içinde tohum ve fide ithalatına ödenen toplam rakam ve yıllar itibarıyla ödenen rakamlar ayrı ayrı ne kadardır?
8. Tarımın içinde bulunduğu derin kriz dikkate alınarak çiftçinin, üreticinin kalkınması için hükümet olarak acil eylem planınız var mı? Neler yapılacaktır?"