CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, tarım öğretiminin 171. yılı dolayısıyla yayımladığı mesajında Türkiye’de programlı tarım öğretiminin 1846 yılında İstanbul Halkalı’da başladığını anımsattı.

TÜRKİYE TARIMDA ARTIK KENDİ KENDİNE YETEN BİR ÜLKE DEĞİL
Bilimsel üretimi teşvik eden tarım politikaları, tarım paydaşlarının köklü tarım geçmişi ve teknolojik gelişmelere uyumu sayesinde Türkiye’nin yakın zamana kadar tarımda kendi kendine yeten ülkeler arasında olduğunu anımsatan Barut, AKP iktidarı döneminde ise Türkiye’nin bu özelliğini kaybettiğini kaydetti.


TARIM TOPRAKLARI DOĞRU KULLANILAMIYOR

Türkiye’nin sahip olduğu geniş ve bereketli tarım topraklarını doğru kullanamadığının altını çizen Barut, tarıma özel bir statü verilmesi gerektiğini söyledi. İktidarın uyguladığı neoliberal tarım politikaları nedeniyle tarım sektörünün art arda ağır darbeler aldığını ifade eden Barut, “Bu politikalar üreticiyi üretimden uzaklaştırdığı gibi, ülkemiz tüm tarım ürünlerinde ithalatçı konuma geldi. Bugün girdi maliyetlerinin yüksekliği tarımsal üretim üzerinde büyük bir yüktür. Bu yükün azaltılması yaşamsal öneme sahiptir” dedi.

TARIMDA BİLİMSEL ÜRETİM YÖNTEMLERİ TEŞVİK EDEN BİR YAPI KURULMALI
Neoliberal politikalar yerine, tarım sektörünü yeniden ayağa kaldırabilecek bilimsel yöntemleri teşvik eden bir yapının kurulması gerektiğini ifade eden Barut, Türkiye’nin kapsamlı bir tarım reformuna ihtiyacı olduğunun altını çizdi. Barut, “Köklü bir tarım öğretimi geçmişinin üretime yansıması dileğiyle tarım öğretiminin 171. yılını kutluyorum” ifadelerini kullandı.