Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Ayhan Barut, Adana’da Suriyeli sığınmacıların Türk vatandaşlığına geçmeleri için sivil polisler aracılığıyla mahallelerde Suriyelilere ulaşılmaya çalışıldığı yönündeki iddiaları gündeme taşıdı. Barut, “Tek adamlık rejimine geçişi öngören anayasa teklifi Meclis’te kabul edilmesine karşın Cumhurbaşkanının onayına gönderilmemesinin altında Suriyelilerin vatandaşlığa alınıp oy kullanmalarını sağlamak mı yatıyor” diye sordu.

SİVİL MEMURLAR SURİYELİLERİ ARIYOR

Barut yaptığı yazılı açıklamada, ülkelerindeki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye gelen Suriyeli sığınmacıların yoğun olarak yaşadığı güney mahallelerinde, sivil polislerin ellerindeki listelerle Suriyelilere ulaşmaya çalıştığı yönünde bilgiler aldıklarını bildirdi.


8 ŞUBATA KADAR BAŞVURMALARI GEREKTİĞİ SÖYLENİYOR


Listelerde yer alan Suriyelilere istedikleri taktirde Türk vatandaşlığına geçebilecekleri ve hatta adlarını da değiştirebilecekleri yönünde bilgilendirme yapıldığı yönündeki bilgileri aktaran Barut, vatandaşlığa geçmek isteyen Suriyelilerin 8 Şubata  (BUGÜN) kadar başvuruda bulunmaları gerektiği yönünde telkinde bulunulduğunu ifade etti.

KABUL EDİLEN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TEKLİFİ MECLİS’TE BEKLETİLİYOR

İktidar tarafından TBMM’ye sunulan ve tek adamlık rejimini getirecek olan 18 maddelik anayasa değişikliği teklifinin 21 Ocak’ta kabul edildiğini anımsatan Barut, teklifin yaklaşık 10 gün Mecliste bekletildikten sonra Cumhurbaşkanına gönderildiğini, Cumhurbaşkanının da yaklaşık bir haftadır teklifi imzalamayıp beklettiğine dikkati çekerek şunları kaydetti:

SURİYELİLERE OY KULLANDIRMAK MI İSTENİYOR?

“Anayasa değişikliği teklifi Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmadığı için Yüksek Seçim Kurulu (YSK) referandum takvimini açıklamış değil. Referandumdan HAYIR çıkacağından korkan iktidarın, Suriyelilere oy kullandırarak referandumdan HAYIR çıkmamasını sağlamak istediği yönünde bir görüntü var. Adana’da Suriyelilerin vatandaşlığa geçmesi yönündeki çalışma da bu görüşü destekliyor.”

YETKİLİLER KAMUOYUNU AYDINLATMALI

Barut, bu konuda yetkili ve sorumlu olan kamu görevlilerinin konuya açıklık getirip, kamuoyunu aydınlatması gerektiğini sözlerine ekledi.

BAKANLAR KURULU KARARIYLA DA VATANDAŞLIK VERİLEBİLİYOR

5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun “Türk vatandaşlığının kazanılmasında istisnai haller” başlıklı 12. Maddesine göre; Bakanlığın teklifi, Bakanlar Kurulunun kararıyla kanunda belirtilen şartların dışındaki yabancı uyruklulara da vatandaşlık verilebiliyor. Aranan tek şart ise “millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak”.

VATANDAŞLIĞA GEÇİŞTE İSTİSNAİ HALLER

İşte o istisnai haller:

a)Türkiye'ye sanayi tesisleri getiren veya bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel, sanatsal alanlarda olağanüstü hizmeti geçen ya da geçeceği düşünülen ve ilgili bakanlıklarca haklarında gerekçeli teklifte bulunulan kişiler;

b)(15 Temmuz darbe girişiminden 13 gün sonra çıkarılan, 28/7/2016 tarihli 6735 sayılı Uluslar arası İş Gücü Kanununun 27 maddesiyle eklenen fıkra) 4/4/2013 tarihli ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 31’inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi uyarınca ikamet izni alanlar ile Turkuaz Kart sahibi yabancılar ve bunların yabancı eşi, kendisinin ve eşinin ergin olmayan veya bağımlı yabancı çocuğu;

c)Vatandaşlığa alınması zaruri görülen kişiler;

d)Göçmen olarak kabul edilen kişiler.