Adana  Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü; İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Adana Şubesi, Mimarlar Odası Adana Şubesi ve Peyzaj Mimarları Odası Adana Şubesi başkanlarının Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde gerçekleştirdiği basın toplantısında, Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nde gündeme ait maddelerin çoğunlukla imar tadilatlarından oluşmasını eleştirmelerine yanıt verdi. 

ADANA’NIN İMARLA İLGİLİ SORUNLARINI ÇÖZMEK ZORUNDAYIZ

Kentin yaşadığı imar sorunlarının çözüm yerinin belediye meclisi olduğunu ifade eden Başkan Sözlü, “Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nde çok sayıda imarla ilgili konu görüşüldüğüne ve rant sağlandığına dair iddialar gerçekleri yansıtmamaktadır. Bu tür temeli olmayan iddialarla dikkat çekmeye çalışmak doğru değil. Adana’daki imar planlarının büyük bölümü mahkemelik. Adana’da yeni alanları, tarım bölgelerini birilerinin talebi üzerine imara açmayarak, önemli bir duruş sergiledik. Adana’yla ilgili gündemimize gelen konuların neredeyse yarıdan fazlası mahkeme kararlarıdır. O mahkeme kararlarıyla ilgili uygulamaları görüşmek üzere bunları gündeme alarak  yeniden görüşmek durumundayız. Bunların gündeme alınışı ve görüşülmesi imarın konularıdır. Adana’nın yaşadığı imar problemlerini, ‘Rant mı var?’ kolaycılığı ile ifade etmek doğru değildir. Buradan hodri meydan diyorum. Gelsinler, hepsini kendilerine teker teker açarım. Adana Büyükşehir Belediyesi İktisadi Teşebbüsleri dahil, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin tahsilatları,  gelirleri ve harcamaları dahil, ASKİ Genel Müdürlüğü’nün yeni gelirleri, tahsilatları ve harcamaları dahil, işin uzmanları gelsinler çalışsınlar, incelesinler. Onları davet ediyorum. Kendimize güveniyoruz. Adana’nın imarla ilgili büyük meselelerini, o arkadaşlarımız bunları söylüyor, diye görmezden gelmeyeceğiz. Adana’da çok köklü imar revizyonlarını yapacağız” dedi.

SORUNLAR MECLİSTE GÖRÜŞÜLMEZSE NEREDE GÖRÜŞÜLECEK?

Adana’nın yoğunluk üst sınırını yukarıya çekmediklerini kaydeden Başkan Sözlü, “İstanbul’daki gibi 7-8 yoğunluk emsalleriyle kensel dönüşümlerin gerçekleştiği, 10-12 emsallerle inşaatların yapıldığı yerler var. Adana’da 2.4 yoğunluğun geçtiği yerlerde daha 1 santimetrelik oynama yapılmamıştır. Elbette sivil toplum örgütlerinin, meslek odalarının varlığına, düşüncelerine demokrasinin gereği olarak saygı duyuyoruz. Yüz yüze görüşmelerimizde arkadaşlarımızla bir problem yaşamadık ama bir kez yeni yapılacak köprüyle ilgili yaptıkları değerlendirmeyi tasvip etmedim. Bir de Belediye Meclisi’nde yapılan imar görüşmelerine rant yorumunda bulunmalarını doğru bulmuyorum. Söz konusu köprü iki bulvarı birleştiriyor ve o noktada köprü yok. Ulaşımda baraj seti kullanılıyor. Çukurova Üniversitesi yapıldığından ve o bölge önemli hale geldiğinden bu yana köprüsüz ulaşım sağlanmaktadır. Türkiye’de baraj setinin böyle yoğun şekilde trafikte kullanıldığı başka bir örnek yoktur. Bu illegal bir durumdur.  Onunla ilgili yaptıkları değerlendirmeye de üzüldüm. Adana’nın meslek odaları, sivil toplum teşkilatları daha duyarlı, daha düşünce ve derinlik taşıyan görüşler beyan etmelidir. Adana’nın çetrefilli imar problemlerini mecliste görüşmeden nerede düzelteceğiz? İmarla ilgili hangi bölgede kime özel bir rant sağlamışız bunu söylesinler? Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bütün komisyonlar ortak çalışıyor. Hiçbir konu meclis üyelerinin gözünden kaçmayacak şekilde, herkesin anında müdahale edebileceği bir çalışma ortamı var.  Hiçbir siyasi partinin birbirinden üstünlüğü yok. Belediye meclisimizde öyle bir kutuplaşma da yok. Halledilmesi, çözülmesi gereken problemler varsa, meclisimizde üzerinde çalışılıyor. Adana’nın kangren olan sorunları elbette çözülmeli. Adana’nın imarı elbette yakın zamanda daha çok konuşulacaktır. Biz bu sorunları 1 buçuk yıldır zaten kucağımızda bulduk” diye konuştu.

ADANA’NIN YÜZDE 80’İ MAHKELİK

Adana’da konut üreticilerinin parsel bulmakta sorun yaşadığını bildiren Başkan Sözlü, sözlerini şöyle tamamladı: “Bunları kim çözecek? Mecliste, imarda görüşülmeyecek de nerede görüşülecek? Bol keseden atmak yok.

430 bine yakın vatandaşın oyuyla seçildim ben. Ceyhan’da imar düzenlemeleriyle ilgili tek bir mahkeme müdahalesine maruz kalmadık. Adana’nın yüzde 80’i mahkemelik. Adana’yı düzeltme noktasında samimi bakış açısıyla, belediye meclis üyelerinin de ortak katkılarıyla Adana’yı düzeltmemiz lazım. Adana Büyükşehir Belediyesi’nde 1 buçuk yıllık geçmişim var. Allah nasip ederse dönem sonunda Adana’nın problemlerini de bitireceğim. Bizim bir siyasetçi olarak itibardan daha önemli bir sermayemiz yok. Kimsenin rant fedaisi olmayız ama birileri rant sözü etti diye de Adana’nın çözülecek problemlerini çözmekten imtina etmeyiz. Ben Adana’nın 1 milyonluk seçmen kitlesine talibim ve onları kırmadan, incitmeden, onların çıkarlarını gözeterek bir seçim dönemine yine gireceğim. Adana’da ben yine aday olacağım. Biz vatandaşın oyuyla seçiliyoruz. İtibarımızı zedeleyecek bir iş içinde olmayız. 15 yıl Ceyhan’da belediye başkanlığı yaptım, belediye başkanı olarak 16 buçuk yılı geride bıraktım. Hiç bir iktidar süresince, hiç kimseden çekinmeden çalıştım. Cesaretimizin arkasında bir geçmiş varsa, sağlam ve temiz bir geçmiştir. Rantla işimiz olsaydı, başımız dik, sesimiz gür kalamazdı. Başımız bundan sonra da dik olacak, sesimiz de gür çıkacak.”