Adana’nın sorunlarına çözüm bulabilmek için tüm çabalarına rağmen Adana milletvekilleriyle bir araya gelemediklerini belirten Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili Hulusi Güvel, milletvekillerini eczacılara şikayet ederek, “Lütfen bir araya gelmemize yardımcı olunuz. Ben bunu başaramadım” dedi.
Adana Eczacı Odası’nın Mali Genel Kurulu’nda söz alan Güvel, Adana’daki tüm sivil toplum örgütlerinin etkinliklerine, kongrelerine katılmaya çalıştığını belirtti. “Bu toplantıda keşke Adana’nın 14 milletvekili, bilhassa da çözüm yönünde daha fazla katkı koymaları gereken iktidar partisinin milletvekilleri arkadaşlarım da olsaydı” diyerek sözlerine başlayan Güvel, siyasetçilerin toplumun her kesiminin sorunlarını az da olsa bilmek zorunda olduğunu ifade etti.
ESKİ ADANA ARTIK YOK
Adanalı olmanın Türkiye’de bir ayrıcalık olduğunu dile getiren Güvel, Adana’nın eski Adana olmadığını söyledi. Güvel, “Adana artık çocukluğumuzun geçtiği Adana değil. Adana çok değişti. Bir zamanlar Türkiye’ye sanatta, kültürde, futbolda, tarımda, ticarette, sosyal yaşamda örnek olan Adana artık yok. Bugün dökülen, yok olan merkezi Hükümet tarafından unutulan bir Adana var. Bu Adana’ya birlikte sahip çıkmak zorundayız” diye konuştu.
“AKP MİLLETVEKİLLERİ
KAĞIT ÜZERİNDE VARSINIZ”
Adana’nın sekiz yıllık AKP iktidarı döneminde bir bakanla temsil edilmediğini anımsatan Güvel, bunun çok önemli olduğunu vurguladı. 2002 yılında Adana’nın Hükümetten aldığı pay sıralamasında 11. sırada olduğuna işaret eden Güvel, 2010 yılında ise Adana’nın 30. sıraya düştüğünü anlatarak AKP Adana milletvekillerine tepkisini, “İktidarda olan Adana milletvekilleri! Kağıt üzerinde varsınız gerçekte yoksunuz. Var iseniz Adana’nın sorunlarına sahip çıkınız. Adana eğitimde bu yıl üniversite sınav sonuçlarına göre Türkiye ortalamasında matematikte 46. sırada, sosyal bilimlerde de 58. sırada. Adana’da hala dersliklerde 45’ten fazla öğrenciyle eğitim yapılıyor. Bu Adana’ya yakışmıyor. Bu sorunları mutlaka çözmemiz gerekiyor” diyerek gösterdi.
ÇOK DUYARSIZ BİR TOPLUM OLDUK
Kırım’a ve Ukrayna’ya yaptığı ziyarette 300–400 bin nüfuslu illerde en az 5 üniversite bulunduğunu gördüğünü kaydeden Güvel, milletvekili seçildikten sonra Adana’ya adı 5 Ocak Üniversitesi olacak olan ikinci bir üniversitenin kurulması için yasa teklifi hazırladığını ve bunu Adana’daki tüm sivil toplum örgütlerine gönderdiğini belirtti. Olumlu ya da olumsuz hiçbir geri dönüş alamadığının altını çizen Güvel, çok duyarsız bir toplum haline gelindiğini söyledi.
ÇÜ HANTALLAŞTI
Çukurova Üniversitesi’nin kendini kanıtlamış, ayaklarının üzerine basmış 40 bine yakın öğrencisi, 10 bine yakın öğretim üyesiyle çok büyük bir üniversite haline geldiğine işaret eden Güvel, buna karşın ÇÜ’nün çok hantallaştığını ve ne Adana’nın ne de Adanalının üniversiteden haberinin olmadığını savundu.
ADANA’YA NİYE 2. ÜNİVERSİTE KURULMUYOR
Güvel, “ÇÜ Adana’ya eğitim dışında hiçbir katkı sağlamaz oldu. Şehir merkezinde üniversitenin bir ofisini, bir satış reyonunu görebiliyor muyuz? ODTÜ’nün, Boğaziçi’nin, İTÜ’nün reklama ihtiyacı mı var ama onlar çarşaf çarşaf ilan veriyor ve ‘Başarılı öğrenciler geliniz. İşte bizim kampusumuz. Buraya kaydınızı yaptırınız’ diyor. Çukurova Üniversitesi’nden hiç böyle bir şey gördük mü? Onun için mutlaka ve mutlaka hem rekabet ortamının artması anlamında hem de eğitim kalitesinin biraz daha yükselmesi anlamında ikinci bir üniversitenin mutlaka kurulması lazım. Bu yıl 7 tane devlet üniversitesi kuruldu. Konya’ya Kayseri’ye Erzurum’a… Elbette kurulsun üniversiteler ama Adana’ya niye kurulmuyor” diye konuştu.
MİLLETVEKİLLERİNİ ŞİKAYET ETTİ
Adana’nın sahipsiz olduğunu öne süren Güvel, diğer illerde milletvekillerinin kendi bölgelerindeki valiler, belediye başkanları, meslek örgütleri ve sivil toplum örgütleriyle bir araya gelerek kentlerinin sorunları için işbirliği yaptığını belirterek, kendisinin de bunu sağlamak için çok çabaladığını ancak başarısız olduğunu anlattı.
Güvel, “Üç yılı aşkın bir süredir parlamentodayım. Adana milletvekilleriyle birlikte bir çay içmek, birlikte bir yemek yiyip Adana’nın sorunlarını konuşmak, tartışmak, çözüm bulmak yönünde çok çabaladım ama bugüne kadar başarılı olamadım. Bunu sizlere şikayet ediyorum. Lütfen biz siyasetçilerin bir araya gelmesi konusunda yardımcı olunuz. Ben başaramadım. TBMM’de, kuliste hiçbir yerde Adana’dan sayın Valimizi, belediye başkanımı, üniversite rektörümü, ATO, ADASO ve STÖ başkanlarını görmedim.  Adana’nın hiç sorunu yok mu? Hiç sorunu yoksa Adana niye işsizlikte Türkiye birincisi? Niye esnaf dükkanlarını kapatıyor, kiralık levhalarını asıyor? Lütfen Adana’nın sorunlarına sahip çıkalım” şeklinde konuştu.
GERÇEK SORUNLARLA İKTİDARIN SORUNLARI ÖRTÜŞMÜYOR
12 Eylül’de gerçekleştirilen referanduma da değinen Güvel, referanduma niye gidildiğini, neden evet ya da hayır oyu verildiğini hala kimsenin bilmediğini iddia etti. Daha önce 16 kez değiştirilen Anayasanın 17. kez değiştirildiğini vurgulayan Güvel, bu değişikliğin bir siyasi partinin kendi lehine yapmış olduğu bir yasa değişikliği olduğunu, toplumu, Türkiye’yi kucaklayacak bir anayasa değişikliği olmadığını söyledi. Güvel, Türkiye’nin sorunlarının çözüm yeri olan TBMM’de bu sorunların hiç tartışılamadığını anlatarak, “Adana’nın köylerine, ilçelerine gidiyor buradaki vatandaşlarımızın sorunlarını dinliyorum. Ankara’ya döndüğümde Meclis kürsüsünde bakanlarının, iktidar milletvekillerinin anlattıklarını duyunca hayretler içinde kalıyorum. Vatandaşın gerçek sorunlarıyla iktidarın sorunları birbiriyle hiç örtüşmüyor arkadaşlar” dedi.